Font de Sant Pere


Font-romeu (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.5135,2.0454Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,843 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2017


Localitzem aquesta font a uns 125 metres al nord-oest de l'ermitatge de Font-romeu, situat aquest a un quilòmetre al nord del nucli urbà de Font-romeu, sobre la carretera que duu a Bolquera.
Per accedir-hi només cal estacionar el vehicle a l'aparcament del conjunt de l'ermitatge i seguir un cartell de fusta que ens assenyala la font. Un caminet ens puja a una petita zona d'esbarjo que dista 150 metres de l'aparcament.


Son dues les fonts que trobem en aquest bonic paratge, separades escassos vint metres una de l'altra.

La primera que trobem està formada per dos replans esglaonats, empedrats i de forma semicircular, per una banda delimitats per un muret baix que alhora reté les terres de la muntanya. Al mig del replà inferior se situa la sortida de l'aigua a través d'un pedró clavat al terra i disposat en vertical, pel mig del qual l'aigua brolla per un curt broc de ferro i cau a un bassal semicircular amb enreixat de ferro que queda per sota del nivell del terra. Sembla tractar-se d'una antiga font, doncs al frontal hi ha gravada la data 1856.

L'altra font, situada uns vint metres a ponent de la primera, és tota de pedra i queda enclotada mig metre per sota del nivell del terra. El seu frontal fa metre i mig d'amplada i d'alçada, a banda i banda arrenquen en angle recte dues parets de mig metre d'alçada que delimiten l'empedrat espai. A la part baixa del frontal hi ha dos brolladors de ferro que aboquen l'aigua a dos bassals rodons.

Desconec si les aigües son provinents de la mateixa beta.