Fonts de Rellinars


Rellinars (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6357,1.9193Clica per veure la ubicació.
Alçada:344 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Febrer 2020
Caminades:
I-257  Clica per enllaçar amb la caminada I-257.


Localitzem aquestes emblemàtiques fonts a un quilòmetre en línia recta a l'est del nucli urbà, dins una petita però acollidora zona d'esbarjo que duu el seu nom.


S'hi pot accedir fàcilment amb vehicle. Ens situem al costat de la Fàbrica, situada a les afores del poble pel nord/nord-est, està ben indicada des de la carretera de Terrassa. S'hi arriba des del centre de Rellinars (darrere l'Ajuntament) seguint el carrer Emili Riera que més endavant esdevé una pista cimentada que baixa en direcció a la Fàbrica i travessa la riera. Un cop creuada la riera, només cal continuar un centenar de metres més. En aquest punt ens queda, a l'esquerra i a l'altre costat de la riera, la Fàbrica, una antiga fàbrica tèxtil que conserva un interessant molí hidràulic. Nosaltres trenquem a la dreta per una pista forestal ascendent de terra assenyalada amb una bigueta informativa indicant-nos que engeguen els senders SL-C55 i GR-5. Sense deixar la pista principal, uns 600 metres més endavant arribem a una bifurcació que fem a la dreta durant 200 metres, fins que ens aboca a un aparcament on estacionem el cotxe. Unes escales ens baixen a les Fonts.


El conjunt es troba en una terrassa allargada i enlairada respecte la riera, protegida d'aquesta per una barana de ferro. Disposa de quatre taules amb bancs de fusta. A l'extrem oposat, sota un marge rocallós, se situen les fonts i enmig una sèquia coberta que recull les aigües i se les enduu cap avall.

Al marge és on hi trobem els cinc brolladors, alineats a uns tres metres l'un de l'altre, tots de pedra lligada i amb un sistema de brocs diversos:

El de més a l'esquerra consta de dos brocs que aboquen l'aigua directament a la sèquia a través d'un forat semicircular practicat a la seva coberta.

El segon brolla per tres brocs, l'aigua cau a un bassal semicircular i d'aquí s'escola per sis forats per desguassar finalment a la sèquia.

L'aigua del següent regalima per les pedres, cau al terra i s'escola fins el rec.

El quart recull l'aigua en un bassal estret i allargat, després vessa al terra a través d'un broc de pedra erosionada i ple de molsa.

L'últim raja per un únic broc i omple una petita pica rectangular.

El paratge és ben bonic i agradable. És habitual apropar-s'hi tot passejant des del poble per gaudir de la fresca. Si s'ensopega la visita després d'un període de pluges, la quantitat d'aigua de les surgències sorprèn positivament al visitant.

La proximitat amb la pista principal fa que molta gent s'apropi amb el seu vehicle i carregui garrafes per a ús domèstic.