Font de la Travessera de Gràcia


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.4002,2.1562Clica per veure la ubicació.
Alçada:58 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2017


Emplaçada a l'alçada del número 126 de la Travessera de Gràcia, entre el carrer Gran de Gràcia i el de Sant Pere Màrtir.


La trobem adossada a la paret d'una casa. És tota ella de pedra, amb tres brocs i una llarga pica rectangular. Està guarnida amb un doble plafó de rajoles on es repeteix el mateix motiu; un mascaró en forma de cap demoníac traient per la seva boca aigua que va a parar a una copa. Al mig dels dos plafons hi ha un escut de la ciutat de Barcelona en relleu amb data del 1844. Des de sempre havien estat tres dolls d'aigua que anaven a parar a la pica, ara son tres aixetes que regulen el sortir de l'aigua.

Com a símbol de la presencia de la font, és el fanal, abans de gas i ara elèctric, que donava l'avís a la gent d'on estava situada a la nit aquesta antiga font pública.

És la font més antiga de Gràcia, fou construïda el 1844 per l'Ajuntament de Barcelona per abastir la creixent població de l'aleshores barri de Gràcia. Precisament la seva construcció fou un dels motius al·legats per l'Ajuntament de Barcelona per oposar-se a la independència municipal que finalment s'esdevingué el 1850 i que perdurà fins el 1897.

Amb data 5 d'abril de 1845, va començar a funcionar per donar aigua a la gent que vivia a Gràcia, tal com indica un rètol que hi ha sobre de la font, i que explica que en aquells moments hi havia molta escassetat d'aigua a l'aleshores barri de Gràcia: "La escasez de agua en que se hallaba el barrio de Gracia impulsó al Ayuntamiento la construcción de esta fuente que empezó a fluir el día cinco de abril del año 1845".