Font de l'Om


Matadepera (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6445,2.0171 Clica per veure la ubicació.
Alçada:992 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Setembre 2017
Caminades:
I-258  Clica per enllaçar amb la caminada I-258.


La font de l'Om és una de les més antigues i més elevades de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. Es troba a uns 400 metres al nord/nord-oest en línia recta del cim de la Mola, a la cinglera superior del vessant nord, per sobre la carena de la Roca Foradada, entre les canals Freda i de Santa Agnès.
Per accedir ens situem al cim de la Mola, al qual hi podem pujar per diferents camins, trieu el que més us agradi. Del costat dret del monestir (nord) arrenca un camí descendent que seguim en direcció nord/nord-oest, cap a Can Robert i el Morral del Drac. Només 200 metres d'haver-lo encetat, trobem una bigueta informativa que ens recorda que estem seguint el sender SL-C-50. En aquest punt abandonem l'ample vial i trenquem a la dreta, en lleugera baixada, camp a través i direcció nord-est. Quan portem uns 150 metres des de la pista hauríem de trobar un sender molt desdibuixat que arrenca per l'esquerra. El seguim, primer en sentit nord i de seguida nord-oest. Uns 125 metres més avall ens endinsem al bosc i tot seguit som al començament de la canal de la Font de l'Om, ben ampla al principi. Un pas entre roques i una petita aculada ens permet baixar la canal i situar-nos sota el cingle. Tal com sortim de la canal, a la dreta ens queda una cova i just a l'esquerra la font.


La seva base és una pica natural, que va ser treballada per ampliar la seva capacitat. S'alimenta de l'aigua que regalima del cingle superior.

La font ha estat aprofitada des de fa molt temps.

El seu nom prové d'un gran om que està situat uns pocs metres per sota. L'om va morir fa moltes dècades, fet que confirma la llunyana data de creació de la surgència. De l'arbre només queda una part del tronc.