Font de Sant Salvador


Santa Coloma de Farners (Selva )
Coordenades GPS:41.8571,2.6607Clica per veure la ubicació.
Alçada:125 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2017
Caminades:
I-259  Clica per enllaçar amb la caminada I-259.


La localitzarem dins el Parc de Sant Salvador, situat aquest a l'extrem sud-oest de la ciutat.
Si venim del nucli urbà pel passeig Sant Salvador, un cop hem travessat el pont que salva la riera ja som dins el parc. Defugim el camí de terra que se'n va per la dreta cap a la font Picant, també rebutgem la pista cimentada que surt d'enfront per pujar al santuari de Farners i prenem el passeig arbrat que arrenca per l'esquerra. En menys de cent metres som davant de la font de Sant Salvador, la qual és ben visible doncs presideix aquesta banda de parc.


La font de Sant Salvador ja era utilitzada al segle XVIII.

Es tracta d'una gran roca amb tres sortidors d'aigua mineral. Al brollador central, que sol rajar més, li arriba aigua d'una deu diferent als sortidors laterals. El raig central té una concentració més alta de fluor que la dels costats. Els tres brocs son d'acer inoxidable en forma de caneló obert.

És una font que té aigua tots els mesos de l'any, molt apreciada tant pels veïns de la mateixa ciutat com d'altres llocs. És habitual trobar llargues cues d'espera fins que no els toca el seu torn. Per això, l'Ajuntament va posar un cartell on indica la quantitat
d'aigua que es pot recollir per persona i dia, fins i tot qui té prioritat depenent si es vol aplegar aigua o només veure'n.

Dins de la segona dècada del segle passat, es va remodelar, i com indica la tradició o llegenda, com que aquest Sant va fer el miracle de fer sorgir l'aigua d'una roca, l'Ajuntament va fer portar una gran roca al parc a prop de l'antiga font i va canalitzar l'aigua per que sortís per ella en tres brocs.

Una llegenda explica que Sant Salvador va fer brollar aigua tocant una penya viva amb el palmell de la mà. En la seva memòria, a finals del segle XIX van construir una ermita o capella. Fins l'any 1975 no quedà la font com la coneixem avui dia.

El parc de Sant Salvador, situat a la confluència de les rieres de Sant Hilari i de Castanyet, és un dels indrets més interessants i populars de la ciutat. La font de Sant Salvador ja era utilitzada al segle XVIII però el parc va començar a ser d'ús públic a partir de 1895. Posteriorment la seva superfície s'ha anat ampliant i ara conforma un espai humit i ombrívol, articulat pel passeig de la Font Picant, replet d'arbres de tota mena, sobre tot plàtans, però també castanyers, arços, til·lers, verns i altres espècies.