Font Pudorosa


Santa Coloma de Farners (Selva )
Coordenades GPS:41.8576,2.6608Clica per veure la ubicació.
Alçada:122 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Setembre 2017
Caminades:
I-259  Clica per enllaçar amb la caminada I-259.


La trobarem dins el Parc de Sant Salvador, situat aquest a l'extrem sud-oest de la ciutat. La font queda a una cinquantena de metres de la font de Sant Salvador.
Si venim del nucli urbà pel passeig Sant Salvador, un cop hem travessat el pont que salva la riera ja som dins el parc. Defugim el camí de terra que se'n va per la dreta cap a la font Picant, també rebutgem la pista cimentada que surt d'enfront per pujar al santuari de Farners i prenem el passeig arbrat que arrenca per l'esquerra en direcció a la font de Sant Salvador. Al cap d'una cinquantena de metres i poc abans d'arribar a la font de Sant Salvador trobarem a mà esquerra una barana de ferro verda. Darrere seu, en un petit replà enlairat respecte la riera, ens queda la font Pudorosa o del Ferro.


La font queda en una terrassa allargada i enlairada respecte de la riera, per sota del passeig arbrat del qual està protegit per la barana de ferro. La paret frontal també reté les terres del passeig, la part central és arrebossada i els extrems de pedra vista. L'aigua brolla per un broc d'acer inoxidable i cau a un enreixat de ferro situat per sota del nivell del sòl. A banda i banda disposem de dos petits bancs per seure i al davant d'un altre banc que alhora delimita l'espai.

És una font d'aigua mineral molt rica en ferro. Es reconeix ràpidament pel seu color terròs. Hom li atribueix propietats tan diverses com que asseca les impureses de la pell, sobretot, l'acné juvenil. També diuen que va molt bé aplicar-la als ulls per evitar el seu dessecament i mantenir-los hidratats.

El seu cabal és molt condicionat a les pluges.