Font Picant


Santa Coloma de Farners (Selva )
Coordenades GPS:41.8614,2.6547Clica per veure la ubicació.
Alçada:128 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2017
Caminades:
I-259  Clica per enllaçar amb la caminada I-259.


Emplaçada al marge dret de la riera de Santa Coloma, a l'extrem nord-oest del parc de Sant Salvador, situat aquest al sud-oest de la vila.
Si venim del nucli urbà pel passeig Sant Salvador, un cop hem travessat el pont que salva la riera ja som dins el parc. Defugim el camí de terra que se'n va per l'esquerra cap a la font de Sant Salvador, també rebutgem la pista cimentada que surt d'enfront per pujar al santuari de Farners i prenem el passeig arbrat que arrenca per la dreta. Al començament del passeig deixem a la dreta el monument dedicat a Sant Salvador d'Horta, uns 175 metres després passem a frec de la Resclosa, punt on s'ajunten les dues rieres del poble; la riera de Santa Coloma i la riera de Canadell. Continuem pel bonic passeig, flanquejat per dues rengleres de plàtans i en paral·lel a la riera que ens acompanya tothora a la dreta. Sense deixar el passeig, al cap d'uns 250 metres defugim un petit pont que salva la riera i 150 metres més enllà ens aboca a unes escales de pedra que ens baixen a la font Picant.


El conjunt està format per un seguit de petits replans esglaonats, delimitats per murets de pedra que li conformen una fesomia ben particular. També disposem d'algun banc de pedra per seure i fins i tot un petit pontet que salva un torrent secundari. A la terrassa superior hi destaca una escultura dedicada a Sant Dalmau Moner, colomenc que va viure de l'any 1291 al 1341.

El brollador el trobarem a la part baixa, tocant a la riera. L'aigua raja per un broc d'acer inoxidable collat a un dels murets, en aquest cas d'obra arrebossada, i cau a un bassal per desguassar més tard al torrent deixant els voltants tenyits d'un color rovellat.

La seva aigua mineral té com a particularitat principal el seu regust picant, d'aquí li ve el nom, a causa del gas que hi du afegit. Es tracta d'un gas molt suau, no pas com algunes marques d'aigua amb gas que es comercialitzen. A banda d'aquesta característica, l'aigua té un alt contingut fèrric. Es poden trobar bocins de ferro al fons de l'ampolla on es recull l'aigua, és ferro natural. Segons un cartell penjat per l'Ajuntament, l'aigua conté 2,6 mg/litre de fluorur, no és adient per al consum dels lactants i dels nens de menys de 7 anys.

Acostuma a brollar tot l'any.