Font de l'Esparver


Santa Coloma de Farners (Selva )
Coordenades GPS:41.8833,2.6327Clica per veure la ubicació.
Alçada:206 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2017


Tot i que es troba dins una propietat particular, els propietaris permeten accedir-hi sempre i quan ho fem a peu.
La localitzem a uns 2,5 quilòmetres al nord-oest del nucli urbà de Santa Coloma de Farners, en una raconada del camí que condueix al mas Esparver de qui rep el nom. El seu accés és molt senzill, doncs està emplaçada a escassos 125 metres de la carretera que uneix Santa Coloma amb Castanyet.
Si sortim de Santa Coloma en direcció a Castanyet, just després del pont que travessa la riera, trobarem una intersecció; rebutgem l'avinguda de Xile que se'n va per l'esquerra i continuem de front per la carretera GIP-5511 que duu a Castanyet. Al cap de 2,9 quilòmetres, just abans de descriure un revolt a la dreta, trobarem un camí descendent a mà esquerra amb un rètol que assenyala l'Esparver (si trobem el cartell que indica el pk 3 de la carretera és que hem passat de llarg el camí). Compte que el camí és particular i no es permet el pas de vehicles, cal que estacionem el nostre al voral de la carretera. Ja a peu baixem pel camí de terra esmentat que circula inicialment en paral·lel i per sota de la carretera. Uns 75 metres més avall travessem la riera per un pas de pedres i una cinquantena de metres més enllà, quan comencem a descriure un revolt a la dreta, trobarem a mà esquerra una bonica raconada amb la font, ben acompanyada per una taula i dos bancs de pedra.


Es tracta d'una vella font obrada en pedra del país. Queda enclotada un metre respecte del nivell del sòl, acollida per un muret que fa de frontal i d'altres dos que arrenquen a banda i banda delimitant l'espai que està empedrat. S'hi accedeix per un esglaó que ens atansa a la pendent.

L'aigua brolla per un broc d'acer inoxidable disposat a dos pams del terra i cau a un enreixat de ferro situat dins un petit bassal rodó.

A pocs metres disposem d'una taula i d'un parell de bancs de pedra per poder fer-hi un mos.

L'aigua d'aquesta font és molt apreciada pel veïns i no és gens estrany trobar-hi gent omplint garrafes. Durant la meva visita vaig coincidir amb un senyor jubilat de Santa Coloma que molt amablement em va deixar fotografiar la font. També va explicar-me que tota la vida havia begut d'aquesta aigua. Com que el raig era molt fi i li costava d'omplir els recipients que duia, s'entretenia fent mots encreuats.