Font de la Pau


Santa Coloma de Farners (Selva )
Coordenades GPS:41.8912,2.6228Clica per veure la ubicació.
Alçada:255 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Setembre 2017


Emplaçada a uns 400 metres al nord del petit llogaret de Castanyet, situat aquest a uns 4 quilòmetres al nord/oest de Santa Coloma de Farners a la qual està annexat tot i que té entitat pròpia.
El seu accés és ben senzill. Si sortim de Santa Coloma en direcció a Castanyet, just després del pont que travessa la riera, trobarem una intersecció; rebutgem l'avinguda de Xile que se'n va per l'esquerra i continuem de front per la carretera GIP-5511 que duu a Castanyet. Al cap d'uns 3,8 km s'acaba la carretera asfaltada; som al petit nucli de Castanyet, amb l'església de Sant Andreu enlairada a la dreta i la Taverna de Castanyet a peu de carretera. Hem de continuar de front per la pista de terra que aquí comença, direcció al Subirà. A uns 400 metres, en un pronunciat revolt a l'esquerra, trobarem la font de la Pau a mà dreta, a peu de pista.


La font queda adossada al marge de la muntanya a través d'un mur de pedra que li fa de frontal i alhora reté les terres. A banda i banda arrenquen dos petits contraforts en angle recte que fan de respatller a dos bancs de pedra per seure al mateix temps que delimiten l'espai que està empedrat.

L'aigua raja per un broc d'acer inoxidable collat a mitja alçada i cau a un bassal arran del terra.

És dedicada a la verge de Fàtima. Al capdamunt del frontal hi ha una capelleta amb una imatge de la verge protegida darrere d'un vidre i protegida per un enreixat de ferro. N0 hi faltes les espelmes.

Damunt del brollador hi ha una llosa de pedra blanca amb el nom de la font i l'any 1947 gravat en números romans i ressaltats en vermell.

No sempre raja i, quan ho fa, deixa un fi rajolí d'aigua. Malgrat l'advertència de que l'aigua no és apta pel consum, molta gent en beu des de fa temps.