Font Tornadissa


Vidrà (Osona )
Coordenades GPS:42.1243,2.3741 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,304 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2017
Caminades:
I-260  Clica per enllaçar amb la caminada I-260.


La localitzem a uns 5,5 quilòmetres a l'est en línia recta del poble de Vidrà, per sota dels rasos de Manter i a peu del camí que puja al Puigsacalm des de la collada de Bracons.
Potser la manera més habitual d'accedir-hi és des de la collada de Bracons, situada a la revirada carretera local que uneix Torelló amb Joanetes, just a la divisòria de les comarques d'Osona i la Garrotxa. Disposem d'un petit espai per estacionar el vehicle.
Ja a peu enfilem per un esperó rocós situat a la part interior de la corba de la carretera. Un cop salvada la roca inicial ens espera un pal indicatiu que ens assenyala la ruta a seguir cap al Puigsacalm i la font Tornadissa. Engega doncs un agradable camí que circula tothora per dins d'un bonic bosc. Només cal seguir el sender que està ben assenyalat amb franges de color groc durant uns 2,6 quilòmetres i serem al costat de la font.


Font senzilla però molt apreciada pels excursionistes i pel bestiar, amb aigua molt freda i que durant tot l'any tenim assegurat un bon doll.

La font queda en el marge rocallós de la muntanya. L'aigua brolla per l'escletxa de la roca i queda emmagatzemada en una petita cavitat des d'on surt per un gruixut broc de ferro i cau a un bassal quadrat de pedra. A través d'un canaló obert que circula per la vora de la roca alimenta una bassa o abeurador de forma rectangular de pedra, d'uns dos metres de llargada per metre d'amplada i mig pam d'alçada, que queda uns sis metres més avall.

Damunt del brollador podem veure el nom de la font gravat en el pegat de ciment que subjecta el broc.

Entre la sortida de l'aigua i l'abeurador, collat al marge, hi tenim una imatge esculpida en pedra representant a la Mare de Déu amb el seu fill en braços.