Font Santa


Jafre (Baix Empordà )
Coordenades GPS:42.0759,3.0093Clica per veure la ubicació.
Alçada:25 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2017


La font es troba a la part baixa del poble, molt a prop de la carretera i al costat del santuari dedicat a la Mare de Déu de Gràcia, al seu angle sud-est i dins un clos enjardinat.


Rep el nom per la seva fama de guaridora, data del segle XV i està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

La font es troba dins d'una petita construcció obrada amb pedres sense treballar barrejades amb fragment de terrissa. És coberta amb volta de canó i s'hi baixa per mitjà d'uns esglaons. Al fons queda el brollador; l'aigua raja regulada per una aixeta de polsador i cau en una concavitat natural de roca en forma de bassal. A l'extrem dret i per sobre del nivell de l'aixeta queda el sobreeixidor per on brolla l'aigua quan sobrepassa la capacitat de la cisterna de captació.

A mitja alçada hi ha la portella del dipòsit de reserva i al capdamunt una petita fornícula on tenim una imatge de la Mare de Déu, moderna, protegida darrere d'un vidre.

L'any 1460, el pagès Miquel Castelló manifesta haver viscut un miracle a la font dita Dels Horts de Maria. L'any següent és declarada Font Santa i se la protegeix amb una petita construcció. L'anomenada del lloc s'estengué amb rapidesa i aviat hi acudí gent d'arreu del país, de manera que Jafre es convertí en una mena de Lorda del segle XV. Al seu costat s'hi va edificar un santuari per acollir tots els malalts i fidels que anaven a visitar-la. La fama de la Font Santa s'anà esllanguint des del segle XVIII i es convertí en un simple santuari comarcal. Fins entrat el segle XX era tradicional que, després de la sega, les famílies pageses anessin al santuari amb els carros enramats.