Mina d'Aigua de Torroella


Torroella de Montgrí (Baix Empordà )
Coordenades GPS:42.0433,3.1250Clica per veure la ubicació.
Alçada:26 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2017


Trobarem l'entrada de la mina al començament del carrer del Mar, a poca distància del carrer Pintor Gimeno.


La mina té el seu origen en una sortida d'aigua documentada al segle XIV, que brollava en un punt a tocar de l'antiga muralla i que es coneixia com a Canto de la Font. La seva deu, anomenada Mare de la Font, està situada sota els jardins del Castell-Palau Lo Mirador, on s'aixecava l'històric poblat fortificat, embrió de l'actual Torroella. Tot fa pensar que la Mare de la Font es proveeix de les aigües plujanes del Montgrí, una aigua que és la mateixa que alimenta una de les fonts històriques de Torroella, la Font dels Gossos.

La Mina d'Aigua de Torroella va ser declarada l'any 2012 bé cultural d'interès local, el Museu de la Mediterrània organitza visites guiades a la Mina. El projecte de millora de la mina d'aigua va tenir en compte tant la consolidació de la galeria, com els elements de seguretat, ventilació i il·luminació. El recorregut subterrani de 130 metres de llargada, ofereix una visita molt singular per sota el nucli antic de la vila i permet conèixer una mica més la història de Torroella de Montgrí. Per raons de seguretat i per poder conèixer millor la Mina, les visites guiades només poden realitzar-se amb grup reduïts de persones i amb l'acompanyament d'un guia, per aquest motiu cal realitzar inscripció prèvia al Museu de la Mediterrània de forma presencial o mitjançant el telèfon 972755180.

Us deixo l'enllaç al Museu de la Mediterrànea i també un article molt interessant d'en Marc Lemonche-Coll publicat a la Revista del Baix Empordà l'abril de 2016.