Font Gran


Serra de Daró (Baix Empordà )
Coordenades GPS:42.0279,3.0663Clica per veure la ubicació.
Alçada:12 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2017


Emplaçada als afores del poble per l'oest, al final del camí de la Font i al límit de les propietats de Can Barris i Can Jeroni.
Us aconsello estacionar el vehicle dins el nucli urbà i apropar-nos a la font tot passejant. Així doncs, ja a peu, ens situem a la carretera GI-644, a la confluència del carrer de la Creu i del Camí de la Font. Aquí prenem aquest últim que marxa en sentit oest. Uns 225 metres després defugim un carrer que surt per la dreta i seguim de front per un camí carreter que manté el sentit que dúiem. Al cap de 200 metres anem a parar a la porta d'entrada d'una una finca privada. Doncs just al costat dret del barri d'accés ens queda la font Gran.


Es tracta d'una construcció coberta de pedra lligada que acull en el seu interior la cisterna de captació. Des de l'exterior podem veure la part de dins a través d'un enreixat de ferro.

Cal baixar al rec per situar-nos a la part baixa, on hi tenim un petit replà enrajolat que ens permet accedir a la sortida d'aigua. Aquesta, quan raja, ho fa a través de dos brocs de ferro colzats amb rajolí i cau a un bassal semicircular de maons vistos. Després desguassa a un rec que se l'enduu cap al poble.

Durant la meva visita vaig coincidir amb el propietari de la finca del costat de la font, un senyor molt amable d'uns setanta anys, que em va explicar que encara rajava de tant en tant.