Font Nova de Rupià


Rupià (Baix Empordà )
Coordenades GPS:42.0204,3.0070Clica per veure la ubicació.
Alçada:73 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2017


Situada als afores del poble per l'oest, al marge dret de la riera de Rupià i molt a prop de Can Grau.
Ens hi podem atansar còmodament a través d'una curta passejada d'uns 300 metres. Ens situem a l'església parroquial de Sant Vicenç on davant seu arrenca un curt carrer que ens aboca al camí de la Font, el qual és de terra i surt d'enfront en direcció ponent. Al cap d'una seixantena de metres defugim un camí a l'esquerra, cinquanta metres després som en una bifurcació que fem a l'esquerra, 125 metres més endavant rebutgem un camí que per l'esquerra ens duria de nou al poble (aquest camí també s'anomena de la Font) i només 40 metres més enllà estem al costat de les dues fonts del poble que ens queden a sota a l'esquerra, a la llera de la riera. La font Nova i la font Antiga resten a menys de 10 metres una de l'altra, separades només per la riera.

Si creuem el pont de pedra amb escales que salva la riera accedim a aquesta font, la Nova, situada al marge dret de la riera. Si baixem per les escales amb barana de ferro que surten a la dreta del pont ens atansen a la font Antiga que queda a la llera esquerra.


És un agradable indret recollit i humit.

Es tracta d'una sòlida construcció un xic enlairada respecte la riera. Ha estat restaurada recentment. Consta d'una gran cisterna de captació d'aigües integrada al marge de la muntanya, de la qual només és visible una de les parets, de pedra lligada i que alhora fa de frontal a la font. A la meitat de la paret hi ha un registre metàl'lic que dóna accés al dipòsit. També unes escales a l'esquerra pugen a la part alta on hi ha una terrassa protegida amb baranes de ferro.

L'aigua raja per una aixeta de polsador situada a la part baixa, cau a un petit bassal de pedra i per desguassa per sota del replà empedrat al torrent.

En una de les fotografies podeu veure les dues fonts.