Font de l'Arbre


La Bisbal d'Empordà (Baix Empordà )
Coordenades GPS:41.9525,3.0302Clica per veure la ubicació.
Alçada:37 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2017


Font pública d'aigua de xarxa emplaçada als afores de la ciutat pel sud/sud-oest, al costat de la piscina municipal i a una cinquantena de metres del riu Daró. La font es troba en un extrem d'una àmplia zona d'esbarjo, amb bancs per seure a l'ombra de grans exemplars d'arbres.
Per accedir-hi ens situem a l'alçada del número 84 de l'avinguda del President Companys. En aquest punt cal trencar pel carrer de la Font de l'Arbre que marxa inicialment en sentit nord-oest. Sense deixar el camí que està assenyalat, uns 350 metres més enllà serem al costat d'una gran esplanada arbrada presidida per la font de l'Arbre.


La font consisteix en un mur transversal isolat, d'uns quatre metres d'amplada i uns dos i mig d'alçada al centre que és la part més alta i està acabada en forma arrodonida. És tota ella folrada amb rajoles de ceràmica de color vermellós.

El frontal queda endarrerit un pam respecte la façana principal mitjançant una arc de mig punt. Dins hi trobem la sortida de l'aigua regulada per una aixeta de polsador disposada a mitja alçada. A sota un enreixat de ferro per on desguassa.

L'any 2013 es va restaurar la font alhora que es procedí a endreçar l'entorn equipant la zona amb bancs i taules per adequar l'espai com a lloc de trobada i lleure. També es va procedir a folrar tota l'estructura amb rajoles de ceràmica, tal com ara la veiem.

Joaquima Pellicer Solà és l'autora d'un poema dedicat a la font. El va escriure l'any 2012 i publicar a Totbisbal, una pàgina d'informació sobre la Bisbal d'Empordà i pobles veïns. El poema diu així:

"Font de l'Arbre, font acollidora,
impregnada de records,
de records de la nostra infantesa,
de la nostra adolescència i joventut,
envoltada de silencis,
de xerrameques i de jocs.
Font de l'Arbre, amiga i companya,
testimoni i guardiana,
de belles històries d'amor.
Punt de trobada d'excursionistes,
de ciclistes, de festes i de diversions,
punt de sortida de la marxa de l'Arboç.
Punt d'arribada de passejades,
de llargues caminades,
punt de repòs.
Punt de trobada, generós.
Font de l'Arbre, bella font,
avui, aferrada tu segueixes
a la vora del Daró.
Com has fet sempre,
tu segueixes acollint-nos a tots."Segons la història, un Reial Decret del 5 de gener de 1915, sota el regnat borbònic d'Alfons XIII, obligava a tots els ajuntaments d'Espanya a celebrar cada any la Festa de l'Arbre. L'Ajuntament de la Bisbal d'aquella època no va tenir més remei que celebrar la festa, això va ser per primera vegada l'any 1916, la qual va congregar una gran multitud. Durant la celebració es varen plantar nous arbres en aquell indret on hi havia el pou d'abastasament d'aigua municipal, i que avui dia és la Font de l'Arbre. Segons consta en el llibre d'actes de l'Ajuntament d'aquell any, es van plantar til·lers, però van morir corcats al cap d'uns anys.