Font de Peralta


Santa Susanna de Peralta (Baix Empordà )
Coordenades GPS:41.9576,3.0901Clica per veure la ubicació.
Alçada:51 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2017


Es troba a peu del camí que duu de Santa Susanna de Peralta a Peratallada, just a tocar del torrent de la Revetlla.
Per visitar-la podem apropar-nos per la carretera C-66 que uneix La Bisbal amb Palafrugell. Doncs quan siguem al punt quilomètric 5,2 d'aquesta carretera cal que trenquem cap a Santa Susanna i Peratallada per una carretereta veïnal. Al cap d'uns 650 metres passem a frec de l'església de Santa Susanna de Peralta i només un centenar de metres més endavant som al costat de la font que ens queda a mà esquerra i a peu de camí.


La font de Santa Susanna de Peralta, tal i com és ara, es va construir el 1704, per bé que es disposa de documentació històrica on surt esmentada molt abans d'aquesta data.

Es tracta d'una construcció obrada tota ella de pedra. Té forma cilíndrica, fa uns 7 o 8 metres de diàmetre i entre dos i tres d'alçada. Curiosament, al capdamunt sobresurt el brocal del pou.

A la part baixa i enclotada mig metre respecte el nivell del sòl hi trobem la primera de les sortides d'aigua, aquesta brolla mitjançant un bonic broc de pedra.

A la part frontal, una mica a la dreta i més enlairada que el primer brollador, hi ha una fornícula encapçalada per una inscripció on hi podem llegir: Esteva Serra / Joseph Vila (r)/ obrers a 1704. Aquesta cavitat estava tancada per un reixat a l'interior del qual hi devia haver la imatge de Santa Susanna.

Al costat de la fornícula i un nivell més elevat que el broc de pedra hi ha el segon brollador i a sota seu un llarg abeurador que forma angle.

L'indret és acollidor i convida a quedar-s'hi una estona a qualsevol època de l'any, tal com antigament feien les famílies que s'hi acostaven a fer berenades. Disposem d'una taula de pedra amb bancs per seure a l'ombra d'una impressionant alzina.