Font de Santa Caterina


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.3858,2.1789 Clica per veure la ubicació.
Alçada:6 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2017


Font pública d'aigua provinent de la xarxa municipal emplaçada al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera que pertany al districte de Ciutat Vella. Està situada en la part posterior del mercat de Santa Caterina, davant el número 5 del carrer Colomines.


La font és una al·legoria al bacallà; les piques son de marbre massís, les mateixes on es posava en remull el bacallà, procedents de les tradicionals bacallaneries del mercat. En tot el conjunt de la font podem apreciar les nombroses siluetes de Bacallà grans o petites. Fins i tot els dos frontals queden endarrerits respecte de la façana principal a través d'unes siluetes en forma de penca de bacallà.

De fet, es tracta de dues fonts, una al costat de l'altra. Una d'elles, la de més a l'esquerra, té una aixeta en un lateral, una altra al frontal i a sota quatre piques de marbre. La font de la dreta només disposa d'una aixeta ubicada al lateral esquerre i una pica també de marbre.

A l'esquerre de la font hi ha un gravat al marbre on hi podem llegir el nom de la font i com es va permetre que l'aigua hi arribés, diu així: L'any 1233 el rei Jaume I concedeix als frares Predicadors el dret de portar l'aigua del rec Comtal per a usos del convent de Santa Caterina.

Malauradament no sempre s'hi pot accedir, doncs està ple de motos estacionades davant la font.

Jacint Todó va dur a terme el seu disseny aprofitant la remodelació de tot el mercat de Santa Caterina el 2006.