Font dels Encantats


Olesa de Montserrat (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.5584,1.8996Clica per veure la ubicació.
Alçada:233 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2017


La localitzarem quilòmetre i mig al nord-est del nucli urbà, prop de la masia de Can Llimona i a la llera del torrent d'Oromir.
Per accedir-hi ens situem al nord de la vila, concretament al carrer Mestre Joan Llongueras. D'aquí arrenca en sentit nord/nord-est una pista forestal que comença a remuntar la muntanya, passant entre horts i camps de conreu, principalment oliveres. Al cap d'uns 1,2 quilòmetres trobarem una font pública a mà dreta del camí i tot seguit un indicador que ens assenyala la font dels Encantats a l'esquerra. Aquí hem de deixar el cotxe i seguir a peu.
Ja a peu, abandonem la pista i trenquem a l'esquerra per un camí carreter força planer que marxa en sentit nord. Uns 175 metres més endavant descrivim un revolt a l'esquerra al mateix temps que trobem un cartell de fusta indicant-nos la font. Prenem el caminet que arrenca per la dreta i en no res som davant la font dels Encantats.


La font és una construcció d'obra arrebossada adossada al marge de la muntanya, té planta quadrada de metre i mig de base per uns dos d'alçada amb la coberta arrodonida. Dins acull el dipòsit de reserva, podem veure el sobreeixidor al lateral dret.

A la part frontal és on hi ha ubicada la sortida de l'aigua regulada per una aixeta de polsador. A sota un bassal allargat de pedra i arran del terra recull l'aigua.

A l'esquerre de la font arrenca un llarg banc de pedra per seure que al mateix temps amaga la canonada que subministra l'aigua.

L'aigua de la font actual prové canalitzada des d'una mina que queda uns vint metres més amunt, la qual s'endinsa pel subsòl del torrent. També de la mateixa mina es canalitza aigua fins a la bassa de la masia de Can Llimona.

La font antiga estava just a la mateixa boca de la mina, però degut als aiguats del setembre de l'any 1971 es va erosionar el terreny i va acabar destruïda.

Al començament del caminet que mena a la font hi ha un cartell de fusta amb el seu nom. És de les mateixes característiques que d'altres que també trobarem en diverses fonts boscanes i corriols de les muntanyes d'Olesa. Consta d'un pal de fusta clavat al terra en vertical i un cartell fet amb tres llistons de fusta on porta escrit el nom en lletres negres.