Font d'en Roure


Olesa de Montserrat (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.5461,1.8927Clica per veure la ubicació.
Alçada:117 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Octubre 2017


Està ubicada extramurs del nucli antic de la vila d'Olesa de Montserrat, actualment urbanitzat el seu entorn. S'hi pot accedir des del carrer de Baix mitjançant unes escales que hi baixen o bé des de la riera de Can Llimona.


La font es troba aixoplugada per una volta de canó feta amb maó i després pintada de blanc. La resta del mur de contenció és de pedres irregulars amb diferents tipus de parament; queda lleugerament enfonsada i per accedir-hi cal baixar uns quants graons.

L'aigua raja per quatre brocs que a la vegada estan connectats a una canonada més ampla que els alimenta i cau a una pica de pedra picada de tres cossos.

Damunt dels brolladors hi ha una finestreta, actualment tapiada, que és un dels accessos a la cisterna de captació.

Disposem d'un banc per seure arrambat a la paret que també li fa de respatller.

Fora de la font, a la façana de l'esquerra, hi trobem un mosaic de rajoles amb el seu nom.

El nom de la font prové de la família benestant que durant els segles XVI i XVII va viure a la casa pairal que hi havia al costat. La família Roure utilitzava l'aigua de la font per fer funcionar els seus molins d'oli i de vi, tot i que altres veïns també hi anaven a buscar aigua. Les moles de trull que hi ha a l'esplanada de la font procedeixen del molí de la família Roure.

L'esplanada que hi ha al costat està enjardinada i el seu aspecte actual és fruit d'una remodelació feta a principis dels anys 80. Actualment el recinte està envoltat d'un tancat. Aquest espai també ha estat escenari de diversos esdeveniments culturals de la vila d'Olesa, com el Pessebre Vivent. També va ser un dels espais del municipi on es van representar escenes de La Passió quan, després que es cremés el Gran Teatre de La Passió, se'n van interpretar escenes al carrer. A la Font d'en Roure s'hi va representar l'escena de l'Entrada triomfal a Jerusalem.