Fonts de l'Esquerrà


Pontons (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4170,1.5128Clica per veure la ubicació.
Alçada:618 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2017
Caminades:
I-264  Clica per enllaçar amb la caminada I-264.


Carismàtica font emplaçada als afores del poble pel nord-oest, a només 400 metres de la plaça de la Vila.
Hi podem accedir còmodament des del nucli urbà a través d'una agradable passejada. Ens situem al capdamunt del carrer de Dalt, on podrem veure un cartell que ens anuncia les Fonts de l'Esquerrà. Així doncs fem cas al cartell i engeguem a l'esquerra per una rampa cimentada d'acusada pujada que marxa en sentit ponent. Dalt de la curta rampa arrenca un caminet que circula entre camps de pomeres. Al cap d'uns 75 metres arribem a l'alçada d'una petita construcció d'obra alhora que el camí es bifurca; rebutgem el brancal ascendent de l'esquerra i agafem el de la dreta, més planer, mantenint la direcció que dúiem i deixant la caseta a l'esquerra. L'estret però definit caminet transcorre entre uns camps de pomeres que ens queden enlairats a l'esquerra i una gran vinya a sota a la dreta. Només 125 metres més endavant s'acaben els camps i ja albirem unes moreres que ombregen la font i que resta un centenar de metres més enllà.


El conjunt de la font està format per un llarg mur transversal de pedra lligada que alhora reté les terres del marge de la muntanya, d'uns deu metres de llargada per metre i mig d'alçada, amb la part central una mica més alta que la resta. Un càntir de pedra l'engalana.

Al mig és on hi tenim els tres brolladors de ferro, cadascun d'una deu d'aigua diferent, tots ells amb una llosa de pedra damunt seu amb el corresponent nom i la data de restauració o de captació de l'aigua: A dalt a l'esquerra hi tenim la font de la Gatelleta, amb captació d'aigua de l'any 1997. A dalt a la dreta la font de Sant Bernat, amb captació d'aigua de l'any 1997. Finalment, a la part baixa i centrada, la font de l'Esquerrà, aquesta amb un broc més gruixut que els demés, la qual fou restaurada l'any 1997. Recull totes les aigües un bassal rectangular que queda per sota del nivell del terra.

A banda i banda disposem de dos bancs de pedra per seure amb dues taules també de pedra amb pedestals de maó vist.

L'indret està molt ben endreçat, és agradable i molt fresc a l'estiu gràcies a les moreres que l'ombregen.