Font d'Oriola


Pontons (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4221,1.5169Clica per veure la ubicació.
Alçada:627 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Novembre 2017
Caminades:
I-264  Clica per enllaçar amb la caminada I-264.


Emplaçada uns 750 metres en línia recta al nord del nucli urbà, prop de la pista de l'Obaga dels Carbons i a només 600 metres a peu de l'església de Santa Magdalena.
Hi podem accedir fàcilment des de l'església de Santa Magdalena, a la qual haurem arribat si sortim del nucli urbà pel nord i seguim durant un quilòmetre el carrer de l'església. A la part del darrere de l'església disposem d'un ampli espai on estacionar el vehicle i així poder seguir a peu.
Ja a peu ens situem davant de l'església i engeguem per una pista cimentada que marxa en direcció nord-oest. 175 metres més endavant, just quan comencem a descriure un revolt a la dreta, abandonem l'asfalt i trenquem a l'esquerra per un caminet de terra. Passem a frec de la tanca de pedra d'una finca que ens queda a la dreta on hi tenim un rètol de ferro que ens assenyala la font. Continuem uns 300 metres més, fins que arribem a una bifurcació amb un altre cartell indicant-nos també la font a la dreta. Prenem doncs el brancal de la dreta i un centenar de metres més amunt ens aboca a una esplanada presidida per un magnífic plàtan. Al final de l'esplanada a l'esquerra trobarem la font i davant seu la bassa envoltada per un filat.


Font força coneguda a la contrada, té fama de tenir l'aigua molt bona i abundosa.

La font queda en un racó a l'extrem més al nord de l'esplanada, darrere d'unes roques i enclotada dos pams per sota del nivell del terra, formant un petit bassal rectangular. Dos graons permeten baixar-hi.

L'aigua raja per dos brolladors de ferro; un de molt gruixut que surt de les roques que li fan de frontal i un segon més estret i disposat en angle recte i a un nivell més baix, gairebé arran de la part baixa del bassal. No sempre ragen els dos alhora.

L'aigua sobrant alimenta una bassa de reg que hi ha a escassos cinc metres, protegida per un filat.