Font Voltada


Pontons (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4176,1.5168Clica per veure la ubicació.
Alçada:594 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2017
Caminades:
I-264  Clica per enllaçar amb la caminada I-264.


Erigida als afores del poble pel nord, entre el nucli urbà i l'església de Santa Magdalena.
Ens hi podem atansar a peu. Si sortim del poble pel nord en direcció a l'església de Santa Magdalena, tot just haguem travessat el pont que salva la riera, rebutgem tan el carrer de l'església que se'n va per la dreta, com una pista de terra que surt per l'esquerra cap a Cal Diable. Nosaltres prenem un caminet que surt d'enfront, passa entre dues cases i s'enfila entre vinyes. Només un centenar de metres més amunt, just a mig revolt a la dreta, veurem a mà esquerra una taula de pedra amb bancs per seure a l'ombra d'uns magnífics exemplars de plàtans. Doncs al seu costat tenim la font Voltada.


Es tracta d'una antiga font, tal com ho demostra la data 1732 gravada en un arc que hi ha damunt del brollador.

El conjunt de la font és obrat tot ell en pedra del país, està format per una construcció adossada al marge, d'uns tres metres de base per tres d'alçada, que acull el dipòsit de reserva. Davant queda una petita terrassa enllosada i closa per un muret que delimita l'espai, amb uns esglaons al lateral que ens permeten atansant-s'hi.

La sortida d'aigües es troba a l'exterior, a la part baixa i és regulada per una aixeta de polsador. Recull l'aigua un bassal rectangular de pedra situat arran del terra.

Sota un arc de mig punt queda el registre metàl·lic que dóna accés a la cisterna de captació.