Font del Soval de Dalt


Pontons (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4235,1.5272Clica per veure la ubicació.
Alçada:656 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Abundant
Última visita:Novembre 2017


Trobarem aquesta font a uns 1,3 quilòmetres en línia recta al nord-est del nucli urbà, a prop del mas del Soval de Dalt de qui rep el nom.
Sortim del nucli urbà pel nord seguint el carrer de l'Església. Un quilòmetre més tard passem a frec de l'església de Santa Magdalena que ens queda a l'esquerra. La carretera continua en direcció a Mas Pontons. Uns 1,3 quilòmetres més amunt arribem a una cruïlla de camins, la Creu de Soval, on hi tenim un pal informatiu. En aquest punt cal abandonar la carretera i trencar a l'esquerra per una pista cimentada que marxa en sentit nord-oest. 175 metres més endavant deixem a la dreta el camí d'accés al Soval de Dalt, una important finca molt ben arranjada. En aquest punt us recomano que estacioneu el vehicle en un racó que no faci nosa i continueu a peu, doncs ben aviat esdevindrà un camí de terra. Seguim la pista i al cap d'uns 175 metres es bifurca; rebutgem el brancal ascendent de la dreta i prenem el de l'esquerra, en baixada. A l'esquerra ens queda Cal Bruno. De seguida abandonem l'ample camí i fem per un altre més estret que surt per l'esquerra i que ben aviat ens aboca a una esplanada ombrejada per dos magnífics plàtans, sota els qual ens espera la font.


No és de les fonts més maques, fins i tot un xic deixada, però he sentit dir que sempre raja.

Presideixen l'esplanada dos esplèndids plàtans. En un extrem trobem una construcció mig integrada al terra que allotja la cisterna de captació. Al costat esquerre hi tenim el brollador de la font, una senzilla teula trencada per on raja l'aigua que omple una bassa o safareig.

La bassa, d'obra arrebossada, queda delimitada pel marge de la muntanya i per un filat trencat que l'envolta.

Uns metres a l'esquerra dels plàtans hi ha un dipòsit d'aigua d'obra i base rectangular.