Font de Sant Joan


Pontons (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4055,1.5258Clica per veure la ubicació.
Alçada:620 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2017


Localitzada quilòmetre i mig en línia recta al sud-est del nucli urbà, uns 300 metres al sud de l'ermita de Sant Joan de la Muntanya.
Ens hi podem apropar en cotxe fins 100 metres abans. Ens situem al punt quilomètric 8,2 de la carretera BV-2122 que uneix Torrelles de Foix amb Pontons. Aquí arrenca en pujada una pista cimentada que marxa en direcció sud al començament. Sense deixar-la, 1,1 quilòmetres més amunt serem al costat d'una bonica casa que ens queda a l'esquerra i unes escales de fusta a la dreta. Recomano deixar el cotxe estacionat en un racó que no faci nosa i prop d'aquest punt. Davant la casa i per la dreta de les escales de fusta surt un camí carreter que circula en sentit més aviat nord. Només un centenar de metres més enllà trobarem la font a mà esquerra.


El primer que veurem és una construcció d'obra arrebossada que allotja un dipòsit amb l'aigua que es canalitza de la font.

Damunt del dipòsit es troba la font, enlairada uns tres metres respecte del camí i integrada al marge de la muntanya, només és visible el mur frontal de pedra. Dins es troba la cisterna de captació, accessible a través d'un registre metàl·lic pintat de verd.

L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador i cau a una primera pica que actualment està plena de terra, després passaria a una segona a la seva dreta i més petita.

Damunt la font queden les restes d'un mosaic fet amb rajoles de ceràmica en relleu que duia escrit el nom de la font, cada rajola és una lletra. Falta la paraula Joan.

Malgrat que la font raja, es troba en estat d'abandó, plena de vegetació que dificulta l'accés.