Font del Pedrell


Gósol (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2378,1.6606 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,433 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2017


Coneguda popularment com el safareig del Pedrell. La trobem al bell mig del poble, a la plaça d'Agustí Pedró i Pons, a només un centenar de metres de la plaça Major.


Bonic conjunt format per la font, un abeurador pel bestiar i un ampli rentador.

En quan a la font cal destacar el gran brollador de metall amb forma de cap de bou per on raja l'aigua que alimenta un bassal rectangular. El frontal queda endarrerit un pam respecte la façana principal mitjançant una volta de pedres escairades.

Sembla ser que fou restaurada l'any 2005 amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i els Amics de la Caminada de Gósol, tal com ens ho recorda una placa de metall collada al capdamunt de la font.

L'abeurador arrenca a l'esquerra de la font, és construït d'obra arrebossada i fa uns cinc o sis metres de llarg. S'alimenta del sobrant del bassal de la font, el qual queda a un nivell lleugerament superior.

El rentador queda aixoplugat sota un porxo de teules àrabs a dues vessant sostingut per embigat de fusta, ben arrecerat per una paret sencera de pedra i una altra a mitja alçada formant angle recte. El safareig és fet d'obra rematada amb ciment, d'un únic cos rectangular que medeix uns cinc metres per dos, amb les dues bandes inclinades per poder esbandir bé.

Voldria donar rellevància a l'alimentació del safareig: Inserit a la paret lateral de pedra, sota un arc de mig punt, tenim un senzill broc de ferro per on raja l'aigua, la qual cau a una vella pica de pedra buidada amb un rec per on s'escola i omple el safareig.