Font de Torrentsenta


Gósol (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2200,1.6438 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,425 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2017


La localitzarem a dos quilòmetres i mig al sud-oest en línia recta del nucli urbà de Gósol, 350 metres més al sud de l'àrea recreativa de Torrentsenta, al marge esquerre del torrent Forcat i a peu de la pista que porta a coll de Gósol.
Ens hi podem apropar en cotxe. Si venim de Saldes per la carretera B-400, just a l'entrada de Gósol trobarem a mà esquerra l'hostal Cal Francisco i tot seguit entrem en una rotonda; defugim el primer brancal que duu al poble i prenem el segon, entre Cal Francisco que tenim a l'esquerra i la font de Baix de Gósol a la dreta. Uns indicadors ens assenyalen Torrentsenta i Molí de Gósol. De seguida el camí es bifurca; hem de seguir pel de la dreta, envoltant el turó del Castell que tenim enlairat a la dreta. Una mica més de mig quilòmetre després som en un encreuament de camins; rebutgem el vial de la dreta que ens portaria al poble i agafem el de l'esquerra, fent un gir de gairebé 180º. Al cap de 450 metres deixem a l'esquerra l'accés al Molí de Gósol i 200 metres més endavant som en una nova intersecció de camins que fem a l'esquerra. Continuem sense deixar la pista principal que marxa en direcció sud-oest entre camps de conreu i pastures. Quan portem uns 1,3 quilòmetres des de l'última bifurcació arribem a la zona d'esbarjo de Torrentsenta, creuem el riu i seguim 350 metres més per la pista. Ja som al costat de la font que ens espera a mà dreta.


Es tracta d'una cabalosa font d'aigua molt fresca i ben valorada pels gosolans, és ben habitual trobar-hi gent omplint garrafes.

La font és una caseta de pedra de base rectangular amb teulada de lloses a una única vessant que acull al seu interior la cisterna de captació. Fa uns quatre metres de llargada per uns dos d'amplada i uns tres d'alçada a la part més alta. Al darrere hi ha el registre de servei i un banc per seure.

A la façana principal és on s'hi troba la sortida d'aigua mitjançant quatre brocs de ferro colzats disposats l'un al costat de l'altre i a pam i mig de distància entre ells. L'aigua cau a un enreixat de ferro i desguassa al torrent a través d'un rec obert.

A la paret lateral hi ha un rètol de ferro amb el nom de la font, l'alçada i un recordatori als Amics de la Caminada de Gósol.

Al costat de la font arrenca un banc de pedra amb respatller on poder reposar i gaudir de l'entorn.

Damunt dels brolladors tenim una planxa de ferro amb un fragment del Cant IV-Lo Pirineu, corresponent al Canigó, de Mossén Cinto Verdaguer. Diu així:
"Prop d'on Cadí amb lo Cadinell encaixa
s'alça el doble turó de Pedraforca;
és del castell la inderrocable forca,
feta, si cal, a mida d'un gegant".

L'àrea d'esbarjo de Torrentsenta que ens queda 350 metres més avall és un paratge d'interès natural. A part d'una impressionant vista del Pedraforca, també podem veure com brolla el riu Torrentsenta d'entremig d'unes arcades. Aquest riu, uns centenars de metres més avall fa aiguabarreig amb el torrent de la Coma i dóna lloc al naixement del riu d'Aigua de Valls, afluent del Cardener. Diuen que Picasso va visitar el lloc per buscar-hi fòssils, doncs a les tarteres properes encara n'hi ha.