Font del Sofre


Bagà (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2611,1.8680 Clica per veure la ubicació.
Alçada:858 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2017


Trobarem aquesta font als afores de la vila pel nord, al marge esquerre del torrent de Paller, dins la petita àrea recreativa que duu el seu nom.
Per accedir-hi ens situem dins el nucli urbà i anem a cercar l'avinguda Reina Elisenda, la qual seguim en direcció nord. Quan siguem a l'alçada de l'escola Galzeran de Pinós cal que agafem la carretera que mena al Santuari de Paller, està assenyalat. Uns 400 metres després creuem per sobre de l'autovia E-9 i una mica més de 300 metres més amunt, en un revolt a la dreta, hem d'estacionar el vehicle. Pujant a mà esquerra disposem d'un petit espai on hi caben dos o tres cotxes.
Ja a peu engeguem per un camí de terra que arrenca al començament del revolt i a la nostra esquerra, en baixada i direcció més aviat nord al començament. El seguim durant uns 400 metres, fins que trobem a mà esquerra una barana de fusta. Aquí abandonem el camí carreter i continuem per un sender descendent que ressegueix la barana i que en no res ens aboca al paratge de la font.


Hi trobem una petita esplanada en un indret força agradable i ombrívol. A l'altre costat del torrent disposem d'una taula amb bancs per fer-hi un mos, accessible a traves de dos pontets que harmonitzen encara més l'espai.

La font queda arrambada al marge de la muntanya, consta d'un mur de pedra amorterada que sustenta les terres i que també li fa de frontal. A la part central, per un tub de plàstic collat al frontal, brolla un petit raig d'aigua sulfurosa que cau a un bassal semicircular de pedres. Diuen que aquesta aigua és molt eficaç per a la curació de grans i erupcions de la pell. Degut al mineral de sofre que hi ha a sota terra per allà on passa el curs de l'aigua, les aigües de la font tenen una forta pudor a ous podrits.

Podem veure el rastre del sofre per la taca blanca que queda en la pedra on cau l'aigua.

Damunt del brollador hi ha gravada la data 1939, possiblement l'any d'alguna de les restauracions de la font.

Al costat mateix del broc principal n'hi ha un altre, d'aigua fresca i bona, malgrat que a vegades està sec.

A banda i banda del brollador arrenquen dos bancs de pedra per seure que ressegueixen el mur que els hi fa de respatller.