Font Nostra


Gisclareny (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2683,1.8150Clica per veure la ubicació.
Alçada:918 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2017


Es troba a 3,2 quilòmetres al nord-est en línia recta del poble de Gisclareny, davant de la casa de colònies de la Salle Natura, coneguda popularment com Cal Cerdanyola i a peu dels GR-107 i GR-150..
Des de Bagà agafem la carretera que surt en direcció nord-oest cap a Gisclareny. Després d'uns 2,2 quilòmetres abandonem la carretera i prenem una pista de terra en bon estat que surt per la dreta. Sense deixar-la ens durà, 2,3 quilòmetres més enllà, a la casa de colònies de la Salle Natura, on podem estacionar el vehicle en un espai habilitat davant la casa. La font queda una vintena de metres més endavant, abans de creuar el pont i a mà dreta.


Es tracta d'una bonica i completa font. El seu conjunt el formen la pròpia font, un safareig, un abeurador i la cisterna de captació que es troba uns metres més amunt.

La font queda a peu de camí i un xic enlairada respecta d'aquest, amb uns esglaons que ens permeten atansar-s'hi. Consisteix en un mur de pedra amorterada adossat al marge, coronat a la part central per un frontó triangular i amb un contrafort a la dreta. L'aigua brolla per dos brocs de ferro, vells i rovellats, disposats l'un al costat de l'altre i a un metre de distància. A sota un bassal rectangular recull l'aigua i a mitjançant un caneló alimenta l'abeurador de pedra que està situat a un nivell inferior.

Al capdamunt del frontal hi tenim una llosa on hi figura el nom de la font, gravat i pintat de color blavós.

A l'esquerra de la font hi ha un safareig d'obra rematada amb ciment, de base quadrada. Si mirem per darrere de la font podrem veure la canal oberta per on rep l'aigua.