Font Vella


Gisclareny (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2609,1.7657Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,422 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2017


Emplaçada una mica més de dos quilòmetres al nord-oest en línia recta del petit nucli de Gisclareny, sota el coll de la Bena.
Ens hi podem apropar fins ben a prop en cotxe. Si venim per la carretera que uneix Bagà amb Gisclareny, quan siguem prop d'aquest últim poble, trobarem una bifurcació; rebutgem el brancal de l'esquerra que duu al nucli urbà i continuem pel de la dreta, en direcció nord-oest. Sense deixar aquesta carretera, uns 2,2 quilòmetres més enllà arribem a un eixamplament al mateix temps que s'acaba l'asfalt i esdevé un encreuament de camins. Som al coll de la Bena. En aquest punt estacionem el vehicle en un espai que hi ha habilitat.
Des de l'aparcament ja podem veure la font que queda davant nostre (tal com hi hem arribat) i uns metres per sota. Per atansar-nos-hi baixem per unes escales de fusta que arrenquen a la nostra dreta i en només 75 metres serem al costat de la font.


La font queda adossada al marge. Es tracta d'un mur transversal de pedra amorterada, d'uns sis metres de llargada per metre i mig d'alçada. Disposa de dos brolladors; el primer situat a l'extrem esquerre a través d'un senzill broc de ferro i l'altre, més curt que el primer i a un nivell inferior, es localitza a la meitat del mur frontal. Ambdós omplen un abeurador rectangular, tant llarg com ho és el mur que l'acull.