Font del Clot d'en Roca


Bagà (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2488,1.8485 Clica per veure la ubicació.
Alçada:997 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2017


Emplaçada quilòmetre i mig a ponent del nucli urbà de Bagà. Localitzada dins de la petita i tranquil'la zona de pícnic del Clot d'en Roca, situada a peu de la pista forestal que va de l'ermita Sant Joan de l'Avellanet a Guardiola de Berguedà.
Des de Bagà agafem la carretera que surt en direcció nord-oest cap a Gisclareny. Després d'uns 2,2 quilòmetres deixem a la dreta la pista de terra que duu a la font de l'Adou del Bastareny, de seguida passem pel costat de l'àrea recreativa del Pont de Sant Joan i al cap d'uns 800 metres arribem a una bifurcació; rebutgem la carretera que se'n va per la dreta cap a Gisclareny i fem pel brancal de l'esquerra. 250 metres més endavant passem a frec de la font de Sant Joan de l'Avellanet que ens queda a mà dreta i escassos 50 metres després deixem a l'esquerra un centre d'interpretació. Cal seguir endavant prop de 200 metres fins que som en una nova bifurcació que fem a l'esquerra. A partir d'aquí engeguem per una pista forestal de terra en bon estat que marxa en direcció sud-est i que condueix a Bagà i Guardiola de Berguedà. Seguint-la durant quilòmetre i mig serem al costat de la zona d'esbarjo del Clot d'en Roca on hi trobem la font homònima.


La font presideix l'àrea de lleure situada al marge de la pista forestal. Disposa de dues taules de pedra amb bancs per seure.

Un gran mur de pedra del país rematat amb lloses i adossat al marge de la muntanya reté les terres i alhora delimita l'espai. El mur és esglaonat a diferents alçades, més alt de la part central que dels extrems.

Al mig del mur ens queda la sortida d'aigua. El frontal sobresurt dos pams, fa un metre d'amplada i la mateixa alçada que el mur. L'aigua raja per un broc de ferro guarnit amb un rosetó i cau a una pica de pedra picada que descansa en un pedestal del mateix material. A banda i banda de la font arrenquen dos bancs de pedra arrambats al mur que li fan de respatller.

El dia de la nostra visita s'havia rebentat la canonada que condueix l'aigua al brollador i aquesta sortia per l'extrem dret del mur, quedant totalment gelada degut a les baixes temperatures i formant una clapa de gel al camí.