Font de la Vinya Vella


Bagà (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2378,1.8655 Clica per veure la ubicació.
Alçada:874 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2017


La trobarem una mica més de quilòmetre i mig al sud de la vila de Bagà, dins l'àrea recreativa que porta el seu nom.
Sortim del nucli urbà de Bagà pel pont del passeig del Bastareny. Un cop haguem travessat el riu passem a frec del Parc de la Vila. Quan siguem al capdamunt del parc agafem l'estreta carretera cimentada que surt per l'esquerra (està indicada la font de la Vinya Vella). 100 metres després creuem per sota un petit túnel, 650 metres més endavant deixem a l'esquerra el corriol que mena a la font del Cabrit i 700 metres més enllà som en una bifurcació; el brancal de la dreta ens duria a la font del Clot d'en Roca i a Sant Joan de l'Avellanet, nosaltres seguim pel de més a l'esquerra. Només 175 metres després estem al costat de la zona d'esbarjo on ens espera la font.


La font és una construcció de pedra de base trapezoïdal amb coberta plana, d'uns tres metres de base per altres tres d'alçada que presideix una esplanada allargada i empedrada, delimitada per un muret de pedra que reté les terres i fa de respatller a dos llargs bancs correguts que arrenquen a banda i banda de la font.

El frontal de la font, fet amb pedres més petites que la resta, queda lleugerament endarrerit respecte la façana a través d'un marc quadrat. Dins hi trobem el brollador, un bonic broc de ferro que surt d'un rosetó per on raja l'aigua que cau a un bassal de pedra amb enreixat de ferro.

La seva aigua és molt apreciada per vilatans i foranis. No és gens estrany trobar-hi cues de gent per omplir garrafes.

L'àrea de pícnic disposa de graelles, cinc taules rodones de pedra envoltades de bancs per seure.