Font Seca


Saldes (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2380,1.7238Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,500 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2017


Localitzada a quilòmetre i mig al nord-oest en línia recta del nucli urbà de Saldes, a la vessant oriental del Pedraforca, a peu de la carretera que puja al mirador de Gresolet i al refugi de Lluís Estasén.
Ens hi podem apropar en cotxe. Si anem de Saldes a Gósol per la carretera B-400, quan siguem a l'alçada del punt quilomètric 17,1 trobarem a mà dreta un trencall on està indicat el Refugi Lluís Estasén. El prenem i sense deixar la nova pista formigonada, al cap d'uns 3,2 quilòmetres serem al costat de la font que ens queda a mà esquerra.


El conjunt de la font es troba en un replà esglaonat i un xic enlairat respecte de la carretera. Està format per un robust mur de pedra amorterada que a més de fer de frontal també reté les terres. A banda i banda arrenquen altres dos murs de forma convexa que acaben de delimitar l'espai i fan de respatller a dos bancs correguts.

A la part central és on se situa la sortida d'aigües a través d'un senzill broc de ferro que omple una pica que reposa en un pedestal de pedra.

Damunt del brollador hi ha l'escut d'Icona fet en ferro, amb les característiques destral i pic entrellaçats.

Us convido a que feu 1,3 quilòmetres més de carretera fins el mirador de Gresolet. Hi trobareu un conjunt de balcons construïts damunt d'una cinglera a la falda del Pedraforca des dels quals es pot gaudir d'un impressionant panorama que va des de la cara nord del Pollegó Superior del Pedraforca fins a la Serra d'Ensija passant pel sector oriental de la serra del Cadí.