Font de Belians


Vallcebre (Berguedà )
Coordenades GPS:42.1966,1.8172 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,190 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2017


També anomenada de Cal Ponç.

Localitzada al veïnat de Belians, situat a un quilòmetre al sud del nucli urbà de Vallcebre. La font queda a peu de camí, entre Cal Ponç i Cal Vila.
El primer que veiem quan entrem a Vallcebre és el campanar a mà esquerra. Continuem uns 175 metres més per la mateixa carretera que travessa el poble fins que siguem a l'alçada del carrer de Castellnou. En aquest punt arrenca per l'esquerra una pista forestal que duu a Belians i a l'ermita de Santa Magdalena. Només cal seguir-la durant un quilòmetre i serem al costat de Cal Vila que ens queda a la dreta. Escassos cent metres més enllà som en una cruïlla de camins amb la font a mà dreta.


El conjunt està format per la font, un abeurador i un rentador. En quan a la font, queda en un extrem i al costat del camí que porta a Cal Ponç. Un muret de pedra amorterada, de no més de metre i mig d'alçada, li fa de frontal i alhora reté les terres del camp que hi ha al damunt. L'aigua brolla a través d'un gruixut broc de ferro esbiaixat situat a la part baixa i omple un abeurador allargat i arran del terra.

Al costat de la font hi tenim el vell safareig de pedra, d'un sol cos i planta rectangular, d'uns quatre metres de llargada per dos i mig d'amplada. En un dels laterals és on hi ha la banda inclinada per rentar i esbandir, aquesta aixoplugada sota un porxo de teules àrabs a una vessant amb embigat de fusta, sustentat per dues parets de pedra que formen angle recte i una columna de pedra.

Ens expliquen que la Lluïsa Camprubí i Perarnau de Cal Ponç deixava que les dones del poble utilitzessin el safareig. Els hi venia galledes d'aigua calenta per uns centimets i així s'estalviaven de traginar la roba mullada des del poble, que pesava molt.