Font Xaleta


Vallcebre (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2043,1.8192 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,110 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2017


Aquesta vella font està emplaçada als afores del poble per l'est, a menys d'un centenar de metres del Campanar de Vallcebre.
El seu accés és molt senzill. Situem-nos a la plaça del Campanar, que és el primer que veiem quan entrem a Vallcebre i que a més podem estacionar el vehicle. Aquí ja veurem un pal informatiu que ens assenyala la direcció a seguir per anar a la font Xaleta. Cal que agafem el corriol descendent que surt del costat de la plaça i segueix el Camí del Grau de Sant Climent, ben indicat i senyalitzat. Escassos seixanta metres més avall serem al costat de la font que ens queda a sota a mà dreta.


Malgrat que està ben assenyalada i l'Ajuntament la destaca al seu web, la font es troba molt deixada, mig derruïda i coberta de vegetació.

Sembla ser que fa anys que no raja.

El conjunt queda una mica enclotat respecte del camí i està format per la font i un safareig. Dos murs de pedra en angle recte delimiten l'espai.

En un del murs es conserva una arcada de pedra que acull la cisterna de captació. A sota queda el frontal de la font, un xic endarrerit sota un marc quadrat de pedra. La sortida de l'aigua és a través d'un forat al frontal i a sota hi ha un bassal que la recull.

Davant la font hi ha una bassa enfonsada que servia de safareig.

D'antic havia estat una font important. Al nucli del poble, on històricament hi havia mancança d'aigua, s'utilitzaven diferents safareigs que eren de propietat i ús públic. El més antic era a la font Xaleta, on hi havia una petita bassa que es feia servir com a safareig. Hi cabien tres persones i s'havia de rentar agenollat.