Font del Serrat


Vallcebre (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2016,1.8302 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,116 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2017


La trobem dins el bosc, un quilòmetre en línia recta a l'est del nucli urbà de Vallcebre.
Ens podem acostar en cotxe fins ben a prop. El primer que veiem quan entrem a Vallcebre és el campanar a mà esquerra. Doncs agafem el carrer que surt per l'esquerra tot just haguem deixat el Campanar enrere. El seguim fins al capdavall on trobarem una cruïlla de camins i el safareig de Cal Teixidor a mà esquerra. En aquest punt engega per la dreta una pista cimentada que marxa inicialment en direcció sud/sud-oest, cap als veïnats de l'Obac, les Comes, el Divinal, les Deus i el Portet. La seguim durant 850 metres fins que arribem a un encreuament; aquí rebutgem el brancal que segueix recte cap a Fígols i trenquem a l'esquerra, en pujada. Uns 80 metres més amunt, just al descriure el segon revolt a la dreta, ja veurem a mà esquerra un caminet amb un pal informatiu anunciant-nos el sender PR-C-128. Aparquem doncs el cotxe en un racó que no molesti.
Ja a peu engeguem per la sendera esmentada que marxa planerament en sentit est/nord-est, seguint les característiques franges blanques i grogues. De seguida ens endinsem en el bosc. Anirem trobant alguns elements patrimonials que testimonien el passat agrari del municipi, com barraques i trumferes. Sense deixar les marques, al cap d'uns 350 metres trobarem un trencall descendent a l'esquerra que cal prendre. Uns 75 metres més avall cal girar envers la dreta per atènyer la font que ens resta a només 15 metres.


La font es troba en un replà dins el bosc, a redós d'una paret rocallosa. Els dos brolladors queden gairebé arran del terra i a 90º l'un de l'altre; un és de fusta en forma de mitja canya i l'altre un tub de ferro rovellat. El de fusta surt d'entremig de les pedres de la paret. Un bassal quadrat de pedra i enclotat recull l'aigua d'ambdós brolladors.

Al capdamunt d'una estaca de fusta hi ha el cartell anunciant-nos la font. Es tracta d'un pràctic rètol que també trobarem en altres fonts La font es troba en un replà dins el bosc, a redós d'una paret rocallosa.