Font Vella o de la Crespiera


Moià (Moianès )
Coordenades GPS:41.8127,2.0971Clica per veure la ubicació.
Alçada:728 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2017


Erigida dins el nucli urbà, concretament presideix una placeta que queda entre el carrer de Francesc Viñas i l'ajuntament.


És la font més antiga de la vila. Va ser construïda l'any 1634 i refeta el 1709 tal com ho demostra un gravat en pedra damunt del registre de la dreta. Juntament amb la font de Sant Martí, van ser les dues úniques fonts públiques que hi va haver al poble fins a mitjan segle XIX.

Està encastada a un robust mur fet amb grans carreus de pedra ben treballats. Hi ha dues obertures que porten a l'interior del dipòsit.

El frontal sobresurt mig pam del mur i és una làpida de pedra treballada disposada en vertical. L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador i cau a un bassal rectangular per on desguassa al clavegueram.

Al capdamunt del mur hi ha un interessant relleu amb l'escut de la vila.

El nom de la font ens apareix de forma prominent al mig del mur i és fet amb lletres individuals de ferro.

A banda i banda del brollador hi ha dues jardineres de ferro colat adossades al mur.

Els brolladors d'aigua de Crespiera van ser la font principal d'abastament de Moià, durant molt de temps.

El nom de la Crespiera ve d'una antiga masia'molí que estava situada al nord-est de la vila, actualment en ruïnes. Així mateix dóna nom al torrent. En aquest torrent hi ha diferents punts de captació, on es troben els pous o brolladors que porten l'aigua a Moià.