Font del Pou Comú


Alpens (Osona )
Coordenades GPS:42.1190,2.1014Clica per veure la ubicació.
Alçada:858 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2018
Caminades:
I-268  Clica per enllaçar amb la caminada I-268.


Erigida al bell mig del casc antic d'Alpens, a l'antiga plaça del Pou Comú, actualment coneguda com a plaça Joan Prat i Roca en honor al ferrer que forjà l'escultura del Manelic.


La font està ubicada en el lloc on hi havia l'antic Pou Comú i del qual se'n conserva la manovella de ferro i a sota el pou.
Aquesta font té dues característiques destacables: la pròpia font amb la manovella original i el monument que hi té adossat, l'escultura de ferro forjat del Manelic.

És tracta d'una construcció feta tota ella amb carreus de pedra ben escairats. En primer lloc tenim un petit pilar de planta quadrada de mig metre de base per metre i mig d'alçada que sustenta l'escultura del Manelic, el protagonista de l'obra Terra Baixa, d'Àngel Guimerà. L'escultura és una obra de ferro forjat creada pel conegut ferrer local, Joan Prat i Roca (1898-1985), i constitueix un exemple del virtuosisme tècnic que l'artista assolí en aquesta tècnica. Està composada per la figura del Manelic (45 Cm) que mostra els trets del pastor tradicional de muntanya de la comarca; vestit amb barretina, capa, faixa, espardenyes de betes i bastó. I la base (60 Cm) en forma de quatre suports recargolats i ondulats que acaben amb un cap de drac ricament treballat. En el cos de dos dels dracs que fan de suport hi ha el nom i el cognom del ferrer inscrit. A la base hi ha una placa commemorativa al ferrer d'Alpens, Joan Prat i Roca, en reconeixement a la donació honorífica d'aquesta escultura al poble. Aquest petit racó del Lluçanès és un bonic exponent de l'escultor i de l'artesania popular creada a partir del ferro forjat, molt arrelada al municipi d'Alpens.

Darrere l'escultura és on queda la font, inserida en una mena de U invertida de pedra, dins la qual queda ben visible el mecanisme de bombeig i la sortida de l'aigua, que encara avui dia raja per bombeig fent rodar la manovella, surt per un broc que queda sota la roda i cau a un enreixat de ferro.

Al costat esquerra de la font natural i collada a la part del darrere del pilar que sustenta l'escultura hi ha una font moderna d'aigua de xarxa. Ambdues aigües cauen a un bassal per sota del nivell del sòl per on desguassen al clavegueram.