Font de l'Oratori de Sant Antoni de Pàdua


Alpens (Osona )
Coordenades GPS:42.1217,2.1020Clica per veure la ubicació.
Alçada:894 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2018
Caminades:
I-268  Clica per enllaçar amb la caminada I-268.


Localitzarem l'oratori i la font als afores del poble pel nord, a peu del camí que porta al mas Montjuïc.
Hi podem accedir fàcilment. Ens situem a la carretera BP-4654, just a l'alçada del carrer de Dalt i al costat de l'escultura de la Dansa Alpesiana. Del darrere de l'escultura engega un carrer cimentat que puja al mas Montjuïc, el prenem. Al cap d'uns 200 metres s'acaba l'asfalt en una intersecció de camins; rebutgem el brancal d ela dreta i fem pel de l'esquerra. Immediatament trobarem l'oratori a mà dreta de camí.


L'oratori sembla ser de l'any 1894, tal com queda enregistrat a l'enreixat de ferro que protegeix la capelleta que allotja el sant. Es tracta d'una construcció feta de pedra vista, de planta quadrada, de metre i mig de base per dos i mig d'alçada amb teulada a quatre vessants envoltada per un voraviu i coronada amb una creu de ferro. A la part del davant hi ha un petit replà accessible per unes dobles escales que ens permet posar-nos a l'alçada de la capelleta.

A la part del darrer és on hi trobem la font d'aigua de xarxa. Aquesta raja regulada per una aixeta de polsador i cau a una antiga pica de pedra buidada que descansa directament al terra.