Font Vella


Perafita (Osona )
Coordenades GPS:42.0442,2.1059Clica per veure la ubicació.
Alçada:742 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2018


Situada als afores del poble per ponent, sota un petit conjunt de cases situades a l'extrem oest del nucli urbà en l'anomenat carrer de la Font, uns cent metres al sud/sud-oest de la font Nova. S'hi accedeix fàcilment des del carrer de la Font.
Ens situem dins el nucli urbà, concretament al passeig de Sant Agustí (la carretera que creua el poble), en el punt on aquest fa confluència amb els carrers de Dalt i de la Roca. Aquí trenquem pel carrer de la Roca que marxa en sentit ponent. Defugim la primera i també la segona intersecció, a la tercera trenquem a l'esquerra, és un camí de terra anomenat carrer de la Font. A la cantonada hi ha un cartell de fusta que ens anuncia la font Nova, no confondre amb la Vella. 75 metres més enllà veiem a mà dreta una barana de fusta sota la qual hi ha la font Nova, nosaltres continuem un centenar de metres més fins que siguem al costat d'un grup de cases. Des de la primera d'aquestes cases, la situada més a l'est, arrenquen unes escales de pedra amb barana metàl·lica col·locada recentment que condueixen a la font, situada pocs metres sota la casa.


La font està formada per un mur de maçoneria de pedra adossat perpendicularment a un marge rocós, a l'interior del qual hi ha el dipòsit. Del mur en sobresurt una aixeta metàl·lica moderna a l'extrem inferior i un desguàs de pedra monolític que actua com a sobreeixidor del dipòsit i que es troba cobert de molsa. L'espai que hi ha davant la font està delimitat amb blocs de pedra treballada, formant un petit bassal sota l'aixeta.

En un dels carreus que formen el mur hi ha la data inscrita de 1751.