Font del Raig


Perafita (Osona )
Coordenades GPS:42.0418,2.1100Clica per veure la ubicació.
Alçada:730 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2018


Emplaçada als afores per l'est del nucli urbà de Perafita, entre l'escola o CEIP Heurom i unes granges, enmig d'una fondalada.
Ens situem a la carretera Vella, concretament davant de les escoles, on podem estacionar el vehicle. Ja a peu, deixem les escoles a la dreta i continuem pel carrer fins l'última de les cases. En aquest punt engega per la dreta un caminet barrat amb un cable electrificat que cal obrir i tancar. El camí ressegueix els murs posteriors de les cases durant uns 75 metres, després cal trencar a l'esquerra i baixar menys de cent metres fins al punt més enclotat de la petita fondalada fins trobar la font, ombrejada per diversos magnífics plataners.


La font està formada per un mur de maçoneria de pedra adossat al marge, a l'interior del qual hi ha la cisterna de captació.

A la part baixa del mur és on hi trobem la sortida d'aigües a través de tres brolladors. El de més a l'esquerra és el que està ubicat a un nivell inferior, del mur en sobresurt un broc metàl·lic totalment cobert de molsa per on raja l'aigua que cau a un bassal arran del terra. A l'extrem dret tenim un altre brollador fet amb una pedra buidada i entre els dos queda el tercer, cobert de molsa i formació tosca. Els dos últims aboquen la seva aigua a un abeurador allargat.

L'espai que hi ha al davant està pavimentat i queda delimitat a banda i banda amb blocs de pedra treballada que serveixen com a bancs.

Uns metres més avall es troba l'antic safareig públic, una bassa d'un sol cos de grans dimensions i planta quadrada, obrat en pedra treballada i amb les quatre bandes inclinades per poder esbandir la roba.

L'entorn que envolta la font i el safareig és humit i ombrívol a causa dels grans arbres que hi creixen, especialment plataners.

Antigament era una font on la gent hi anava sovint a buscar aigua, a rentar i s'hi feia de tant en tant algun aplec o festa. Per Pasqua o la tornaboda de la Festa Major. Després d'uns anys inaccessible, i gràcies a l'actuació d'un grup de veïns i veïnes del poble, l'indret torna a ser visitable. Està apadrinada per l'escola Heurom.