Font de la Plaça


Sant Bartomeu del Grau (Osona )
Coordenades GPS:41.9818,2.1726Clica per veure la ubicació.
Alçada:859 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Gener 2018


Localitzem aquesta bonica font en un espai urbanitzat amb taules i bancs situat als afores del nucli urbà, a la banda de ponent, a escassos 150 metres del carrer Vell. Des d'aquest carrer, concretament entre els números 7 i 9, arrenca un estret i curt carreró al final del qual esdevé un camí que ressegueix les marques blanques i vermelles del GR-3. Només 150 metres després trobem la font.


La font està emmarcada per un arc de mig punt amb pedres disposades en forma de plec de llibre i, al seu darrere, un mur cec de pedres desbastades formant fileres més o menys regulars. Per accedir al brollador cal baixar un parell d'esglaons. L'entrada està flanquejada per dos curts murets de pedra que serveixen de bans per seure i alhora delimiten l'espai.

A mitja alçada i al mig del frontal hi trobem la deu principal que raja per un forat i regalima per una formació tosca coberta de molsa. Per sota del brollador principal i una mica a l'esquerra hi ha un forat per on també raja aigua en determinades ocasions. Ambdues aigües cauen a un bassal en forma de L arran del sòl.

A la dreta, damunt, l'arc, hi ha l'empremta d'una placa, ara inexistent.

Des de fa uns anys, segons explica la gent gran de Sant Bartomeu del Grau, el pagès que llaura el camp de darrera la font ja no utilitza adobs. Va deixar de fer-ho quan li va demanar la gent del poble per què l'aigua sortia bruta i estava contaminada. Malgrat tot, l'aigua continua essent no potable a causa de l'alt contingut de nitrats, com gairebé totes les fonts d'Osona.

D'acord amb la tradició oral, la font existeix, tal i com és ara, des d'almenys fa 150 anys. Al turó del seu darrere hi ha un dipòsit i la mina que condueix l'aigua fins a la font. La gent del nucli urbà hi anava a agafar aigua fins que es va fer arribar aigua al poble, fa uns 35 anys, moment en què es va inaugurar la font del Poble, situada a la plaça del Dr. Griera.

L'entorn està urbanitzat, amb 5 taules i bancs, s'hi ha plantat vegetació per separar l'espai destinat a esbarjo dels camps del voltant. Per la font hi passa el sender de gran recorregut GR-3, el sender Ventral de Catalunya.