Font de l'Esquirol


Castellar del Vallès (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6314,2.0940Clica per veure la ubicació.
Alçada:516 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Gener 2018
Caminades:
I-269  Clica per enllaçar amb la caminada I-269.


La localitzem dins el bosc, a l'extrem nord del terme municipal, a la vessant oest del Puig de la Creu. La font queda per sota de la pista que puja al Puig de la Creu provinent del mas Canyelles, a uns 425 metres al sud-est en línia recta del mas.
Hi ha diferents maneres d'accedir-hi, us n'explicaré una. Prenem com a punt de referència la plaça Major de Castellar del Vallès. Ens situem a la cantonada dels carrers Major i Centre. Pugem pel carrer Major, seguim pel carrer del General Boadella, travessem la plaça Mestre Gelonch i continuem pel carrer Sant Llorenç fins a la cantonada amb el carrer de Canyelles que fem a l'esquerra. Un cop en aquest carrer, agafem el primer carreró que surt per la dreta. Deixem enrere un grup de cases i esdevé un camí cimentat que circula entre horts. Aviat travessem un pont que salva el torrent de Canyelles i tot seguit passem a frec d'un dipòsit d'aigua municipal. Un centenar de metres més endavant anem a parar a una pista forestal de terra que ens talla, la pista de Can Cadafalc, que fem a l'esquerra. Al cap de 75 metres la pista es bifurca; defugim el brancal de l'esquerra que baixa a buscar el torrent, continuem la còmoda pista que marxa en direcció nord, planerament i sempre paral'lela a la riera que ens queda a mà esquerra. Uns 150 metres més tard rebutgem un camí ascendent que surt per la dreta i que duu a la font dels Casots, 150 metres després creuem la Pedrera del Cente i a continuació traspassem una portalada que ens indica que estem en un camí particular, prohibint el pas als vehicles motoritzats. 425 metres més amunt deixem a mà esquerra el camí que dóna accés al Mas Canyelles i 50 metres després abandonem la pista i trenquem a la dreta per una pista de desboscar ascendent que marxa inicialment en direcció sud-est.
Encara no 100 metres més amunt descrivim una corba a l'esquerra, passada la qual abandonem l'ampla pista i trenquem a la dreta per un corriol marcat amb pilonets de pedres. El corriol, ben fressat, s'enfila per dins el bosc tot fent ziga-zagues, mantenint el sentit est. Al cap d'uns 300 metres anem a parar a un camí planer que ens talla i que fem a l'esquerra. Immediatament som en una bifurcació; rebutgem el brancal descendent de l'esquerra i agafem el que surt per la dreta, en suau pujada i sempre per dins el bosc. Només un centenar de metres després entrem en una esplanada arbrada on hi trobem uns caps de tronc a mode de tamborets i enfront la font de l'Esquirol.


La font queda uns dos metres enlairada respecte l'esplanada i el camí, adossada al marge de la muntanya. Una paret de pedra seca reté les terres i en un extrem hi tenim un muret de pedra amorterada que és on s'hi ubica la pròpia font.

Disposa de dos brolladors, situats a diferent alçada; en el de baix l'aigua és regulada per una aixeta de maneta i la seva aigua cau directament al terra, el de dalt és un broc de ferro galvanitzat i a sota hi té una petita pica de pedra.

Sota el brollador superior hi ha una llosa de pissarra negra amb el nom de la font gravat amb puntets rodons. També té gravat la data 2005 que deu ser l'últim arranjament i les inicials CEC corresponent al Centre Excursionista de Castellar.

Dins un refós al costat de la sortida d'aigües s'aixopluga un simpàtic esquirol de ceràmica fent honor al nom de la font.