Font de les Bassetes


Castellar del Vallès (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6175,2.0851Clica per veure la ubicació.
Alçada:312 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Gener 2018


Emplaçada enmig d'uns horts anomenats de les Bassetes, situats a l'extrem més al nord-oest del nucli urbà. La font resta a uns 100 metres al sud-oest en línia recta de la porta de l'església de Sant Esteve i escassos 20 metres per sota del carrer del Calvari.
L'accés és senzill. Ens situem al carrer del Calvari, concretament a uns 10 metres del carrer de les Bassetes, des d'on arrenca un caminet descendent en direcció ponent que baixa a buscar uns horts. Al cap d'uns quinze metres cal trencar a la dreta per un altre caminet que ens durà en uns 30 metres a la font.


El conjunt de la font queda enclotat dos metres i mig per sota del caminet, a recer de tres murs d'obra i pedra amorterada que formen angle recte entre si i alhora retenen les terres. Pel quart costat està obert i dóna a la bassa de reg que té a només 5 metres.

L'abundosa font raja per dos brocs de pedra situats a la part baixa del mur central; el de l'esquerre aboca l'aigua a una pica rectangular de pedra buidada gairebé arran del terra i l'altre cau directament al petit rec que alimenta la bassa de reg.

Crida l'atenció un element que trobem a la dreta de la font; sembla ser una antiga canonada de maçoneria que deuria recollir l'aigua provinent d'un forat situat més de metre i mig per damunt dels brolladors inferiors i alimentaria la bassa.

Si ens situem a la part inferior de la bassa, tindrem l'oportunitat d'observar un rudimentari però ben efectiu sistema per repartir l'aigua entre els regants.