Font de Puigpelat


Santa Cecília de Voltregà (Osona )
Coordenades GPS:42.0096,2.1965Clica per veure la ubicació.
Alçada:585 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2018
Caminades:
I-270  Clica per enllaçar amb la caminada I-270.


Erigida a uns tres quilòmetres al nord-oest de l'església parroquial de Santa Cecília, a peu de la pista que duu de Puigpelat a Pujolís.
A Santa Cecília de Voltregà hi arribarem per la carretera BV-4602 que es pren a l'alçada del punt quilomètric 66 de la C-17. Un cop haguem deixat l'església parroquial a mà dreta cal continuar recte per la mateixa carretera durant una mica més de 2 quilòmetres, fins que arribem a una intersecció; aquí rebutgem la pista cimentada que surt per l'esquerra cap a Angelats i seguim de front per una pista forestal de terra però amb bon estat. 200 metres més endavant passem pel costat de Can Queralt, 350 metres després ho fem a frec de l'extensa finca de Puigpelat i 250 metres després som al costat de la font de Puigpelat, que queda a peu de pista a mà dreta.


És una agraïda font, sembla ser que gairebé sempre raja.

Es tracta d'una petita construcció adossada al marge que acull la cisterna de captació. No fa més de metre i mig de base per una mica més de metre d'alçada. És feta de pedra amb coberta de llosses a una vessant. A la paret principal hi té el registre metàl·lic que dóna accés al seu interior.

L'aigua surt a l'exterior a través d'un curt broc de ferro i cau a un bassal quadrat de pedra per sota del nivell del terra.

A banda i banda disposem de dos bancs de pedra per seure.

Al costat tenim un cartell informatiu amb el nom de la font i un vers que diu així: "Sota els cingles de Gorg Negre es veuen dansar, aigües a la Font de Puigpelat, bruixes al cel emboirat".

Per la font hi passa el sender de Voltregà, el PR C-49. També hi passa el GR-3, el sender que transcorre per la Catalunya interior, enllaçant la Plana de Vic amb la Plana de Lleida a través dels boscos del Berguedà, el Bages i el Solsonès.