Font de la Casa Nova de Dalt


Les Masies de Voltregà (Osona )
Coordenades GPS:42.0161,2.2043Clica per veure la ubicació.
Alçada:789 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2018
Caminades:
I-270  Clica per enllaçar amb la caminada I-270.


La localitzem a mig recorregut del camí que des de la casa de Puigpelat, a la vall de Sorreigs, puja al castell de Voltregà i a l'ermita de Sant Martí Xic. Quan la Plana de Vic ja entra al Lluçanès, hi trobem la solitària i reformada font de la Casanova de Dalt.
A Santa Cecília de Voltregà hi arribarem per la carretera BV-4602 que es pren a l'alçada del punt quilomètric 66 de la C-17. Un cop haguem deixat l'església parroquial a mà dreta cal continuar recte per la mateixa carretera durant una mica més de 2 quilòmetres, fins que arribem a una intersecció; aquí rebutgem la pista cimentada que surt per l'esquerra cap a Angelats i seguim de front per una pista forestal de terra però amb bon estat. 200 metres més endavant passem pel costat de Can Queralt, 350 metres després ho fem a frec de l'extensa finca de Puigpelat. Aquí buscarem un raconet per estacionar el vehicle i continuar a peu.
Uns metres abans de la casa de Puigpelat, cal seguir els senyals del GR-3 que s'enfilen cingles amunt. Un quilòmetre més enllà de costerut corriol de muntanya i després de passar una bonica zona balmada, arribem a les envistes de la Casa Nova de Dalt, on ens trobem amb un camí que ens talla i que fem a la dreta. A partir d'aquí seguirem, a més de les marques del GR, també les franges blanques i grogues del PR C-49. Immediatament defugim un camí que per l'esquerra se'n va cap a la Miranda i el collet de la Casanova, nosaltres seguim pel brancal de la dreta fins que 150 metres més endavant sortim a una clariana on ens desorientem una mica, però aviat trobem les marques que surten per la dreta. Una seixantena de metres després som al costat de la bonica font de la Casa Nova de Dalt que ens queda a la dreta, ben visible per la curiosa i gran alzina ajaguda.


Ens trobem davant d'una bucòlica estampa, un conjunt molt bonic i complet, format per la font, la cisterna, un raconet amb taula i dos bancs per seure, la bassa i l'enorme alzina que ombreja l'espai.

Tot el conjunt queda enclotat per sota del camí, amb unes escales de fusta que ens hi atansen amb facilitat.

En primer terme ens queda la cisterna de captació, una construcció de pedra amb coberta plana també de pedra, tancada amb una porta enreixada que podem obrir i veure el seu interior. Dins tenim un dipòsit arran del terra ple d'aigua.

Un parell de metres a la dreta de la cisterna ens queda la font. Aquesta consta d'un muret d'obra arrebossada adossat al marge d'on surten dos brocs metàl·lics disposats l'un damunt de l'altre. El superior només raja en episodis molt plujosos, el de baix està regulat per un tap de ferro lligat a una cadeneta per tal de fer-ne un bon us. L'aigua cau directament al terra rocós i alimenta la bassa.

Si bé anys enrere, la clotada emplaçada ben a prop de les restes de la masia de la Casa Nova de Dalt, era del tot imperceptible i coberta de vegetació, des del 2011 l'equip Rabionet/Cirera com han fet en altres indrets d'Osona i no massa lluny d'aquí, ha restaurat tot el paratge, desbrossant-lo i adaptant-lo per al lleure. Taula i bancs de pedra, creació de tancats, reforma de la cisterna, plantats d'arbres' tot ben net i polit per a ús dels excursionistes que pugen al Castell de Voltregà i que volen fer una agradable aturada a mig camí. Una placa metàl·lica ens recorda el nom de la font, l'any de la seva restauració i el nom dels dos voluntaris que van realitzar l'arranjament, bons amics de la natura.

L'únic que resta impassible al pas del temps i al canvi que ha originat la contrada, és la rellevant alzina que al mig de la clotada estén la seva imponent grandària, ajaguda per damunt de la bassa.

Malauradament, l'aigua recollida en una cisterna, és tòxica amb alts nivells de nitrats i estancada sense circulació dins d'un recinte totalment nou.

Si seguim vint minuts més el camí, podem atansar-nos fins al Castell de Voltregà i l'ermita de Sant Martí Xic, els dos punts més coneguts de la contrada.

Per la font hi passa el sender de Voltregà, el PR C-49. També hi passa el GR-3, el sender que transcorre per la Catalunya interior, enllaçant la Plana de Vic amb la Plana de Lleida a través dels boscos del Berguedà, el Bages i el Solsonès.