Font del Regàs


Collsuspina (Moianès )
Coordenades GPS:41.8428,2.1821Clica per veure la ubicació.
Alçada:961 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2014
Caminades:
I-271  Clica per enllaçar amb la caminada I-271.


Emplaçada a uns dos quilòmetres al nord del nucli urbà de Collsuspina, molt a prop de Can Regàs de qui rep el nom.
Hi podem accedir fent una curta passejada. Comencem al raval de les Casetes, situat als afores del poble pel nord. Aquí engega una pista forestal que marxa en sentit nord. Al cap de mig quilòmetre som al costat del Mas l'Oller, passat el qual arribem a una bifurcació; rebutgem el brancal de l'esquerra que se'n va cap al Mas Noalard i seguim pel de la dreta, endinsant-nos mica en mica en el bosc. Al cap d'uns 250 metres travessem el torrent del Camp o Torrentera, segons quin mapa es miri. Sense deixar el camí principal, una mica més de 900 metres més endavant, anem a parar a un altre camí que ens talla; a l'esquerra aniríem a Can Regàs, nosaltres seguim a la dreta durant només 75 metres més, fins que siguem a la font.


Es tracta d'una surgència natural d'aigua que brolla d'entre unes pedres.

La font està considerada el naixement del riu Congost. Es dóna la curiositat que estem en un vèrtex hidrogràfic on convergeixen les conques dels rius Ter, Llobregat i Congost. Les primeres passes del Ter reben el nom de Torrent de Sant Cugat, per a més endavant esdevenir el Gurri. Les del Llobregat són conegudes com a Torrent de l'Espina o de Santa Coloma, i més lluny Riera de Calders, mentre que el Congost, quan és infant, es diu Torrent de Güells. Es per això, que la gent de Collsuspina diu que les aigües que el cel vessa sobre Collsuspina són missatgeres del poble a indrets ben allunyats i dispersos, fins acabar a l'Estartit, a Sant Adrià del Besòs i al Prat de Llobregat.

El cas de la font del Regàs, el naixement reconegut del riu Congost, és fa difícil d'explicar; si bé és relativament coneguda, indicada, i molts excursionistes la visiten sovint, la deu ha passat per molts períodes d'absoluta deixadesa, desídia i oblit. Aquest fet cal cercar-lo a dos motius principals: en primer lloc, és una font que no ve de passada de cap itinerari principal, pràcticament s'ha d'anar expressament per veure-la i en segon cas, al dir que és el naixement d'un riu, quan hom s'hi acosta es pensa trobar una altra cosa més vistosa i abundant a l'estil fonts del Llobregat per exemple. Rés més lluny de la realitat.

També caldria discutir la retolació existent, que indica que és el naixement del riu Besòs. Exactament el riu Besòs, neix de l'aiguabarreig que formen els rius Mogent i Congost prop del pont de Montmeló; per tant és correcte dir que és el naixement del riu Congost, no pas del Besòs.

En moltes èpoques de l'any, el cabal de la font és molt minso i fins i tot nul en algun moment.