Font de la Pollosa


Collsuspina (Moianès )
Coordenades GPS:41.8263,2.1913Clica per veure la ubicació.
Alçada:919 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Canalitzada
Última visita:Març 2014


Es troba a quilòmetre i mig a l'est del nucli urbà de Collsupina, a l'alçada del coll de la Pollosa, sota mateix de la carretera N-141c que porta de Tona a Collsuspina, just en el punt quilomètric 36. S'hi accedeix fàcilment a través del camí de la guixera del Garet.


La font queda sota mateix de la carretera, al final d'una galeria bastida amb carreus de pedra escairades i coberta amb volta d'arc rebaixat. Fa uns 4 metres de llarg, metres d'ample i metre i mig d'alçada.

Aparentment sembla una font de mina, amb una aixeta i un sobreeixidor més elevat, l'aigua dels quals és conduïda cap a la guixera mitjançant unes mànegues de plàstic. El terra és fet amb lloses planes treballades i a la banda de llevant hi ha un petit canal obert que conduïa l'aigua cap a fora, on alimentava una basseta de pedra buidada d'una sola peça.

Dues inscripcions que es troben sobre el raig de la font permeten situar una mica la seva cronologia: la primera data és 1899 i està gravada a la part alta del frontal. Posteriorment, un altre gravat que diu '1951 OP' ens indica que aquell any el servei d'obres públiques la va arranjar. És probable que fos en eixamplar la carretera que aquesta quedés en la posició actual.

Molt a prop queda el forn de guix del Garet.