Font de Gomà o Gomar


Àger (Noguera )
Coordenades GPS:42.0184,0.7573Clica per veure la ubicació.
Alçada:759 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2018


Emplaçada a uns dos quilòmetres al nord del nucli urbà d'Àger, molt a prop del camí que puja a l'ermita de Pedra.
Ens hi podem atansar fàcilment des de l'extrem nord del poble d'Àger, concretament al punt quilomètric 199,8 de la carretera C-12 engega una pista forestal de terra assenyalada com 'Ermita de Pedra'. Sense deixar la pista que puja suaument entre camps de conreu, al cap d'uns 1,8 quilòmetres arribem a una bifurcació que fem a la dreta i escassos 200 metres més enllà cal abandonar la pista principal i trencar a la dreta per un caminet descendent que en 275 metres ens aboca a una zona oberta on hi trobarem eixams d'abelles. En aquest punt, a la dreta i per sota del camí, queda la font de Gomà o Gomar.


Bonica font boscana. El conjunt està format per la mina d'on sorgeix l'aigua, una basseta rodona de pedra i una altra de més gran de forma allargada.

La mina és una galeria allargada excavada sota del camí i bastida amb pedres irregulars. L'obertura que dóna accés al seu interior està emmarcada per un arc fet amb pedres disposades en forma de plec de llibre. L'aigua s'escola pel terra de la galeria i s'acumula al final d'aquesta. Surt a l'exterior mitjançant un curt broc de ferro galvanitzat i cau a un bassal arran del terra, alimenta una primera basseta de pedra i forma arrodonida i tot seguit passa a una segona bassa més gran i a un nivell inferior.