Font d'Agulló


Agulló (Noguera )
Coordenades GPS:42.0084,0.7183Clica per veure la ubicació.
Alçada:634 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Març 2018


Emplaçada uns 250 metres als afores del poble pel nord-oest, a la dreta de la carretera que duu a Corçà.


Es tracta d'una antiga font que avui dia encara aboca un bon raig d'aigua. El conjunt està format per un pou, una cisterna i la pròpia font.

La font queda enclotada metre i mig per sota del nivell de la carretera, delimitada per la paret que li fa de frontal, dos murets en angle recte i unes escales de pedra que ens faciliten l'accés, formant un espai rectangular i enllosat. Disposem un banc de pedra per seure arrambat al mur de l'esquerra que li fa de respatller. L'aigua raja generosament per la part més baixa del frontal a través de dos brolladors; el de l'esquerra és una vella aixeta sense maneta i el de la dreta un gruixut broc de ferro. A sota hi ha un bassal rectangular de pedra disposat arran del terra que recull l'aigua.

Al seu costat hi tenim la cisterna de captació que uneix el pou amb la font. Aquesta és feta tota ella de pedra, fa uns tres o quatre metres de llargada i està integrada al terra, només resta visible la coberta arrodonida i la paret exterior, que és el frontal de la font.

En quan al pou, és fet d'obra arrebossada, de base circular amb coberta arrodonida. El seu accés queda al nivell de la carretera, tancat amb una porta de fusta.

A peu de carretera hi ha un cartell assenyalant-nos la font.

El llogaret d'Agulló és una entitat de població del municipi d'Àger, al centre del terme municipal.