Font de Solsdevila


Àger (Noguera )
Coordenades GPS:41.9995,0.7656Clica per veure la ubicació.
Alçada:567 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2018


Localitzada als afores del nucli urbà d'Àger pel sud-est, a escassos cinc metres de la llera esquerra del barranc de Solsdevila o de Grillons, segons quin mapa es miri.
Per accedir-hi ens situem a l'extrem sud-oriental del nucli urbà, concretament al derruït Portal de Solsdevila, però no el travessem. En aquest punt engeguem en direcció nord pel carrer de Solsdevila, però només una vintena de metres, fins que a la dreta ens quedi un curt carreró en baixada que sembla particular però no ho és. El prenem fins que s'acaba l'asfalt, després esdevé un talús que baixem i de seguida anem a parar a un corriol que ens talla i que fem a la dreta, en baixada. Només uns 25 metres més avall el caminet fa un tomb a l'esquerra i baixa decididament a buscar el torrent, menys d'un centenar de metres. Un cop arribem a aquest, el creuem a gual i a l'altra banda ens espera la font.


L'indret és fresc i ombrívol, molt endreçat i agradable amb la presència del torrent. El conjunt està format per la pròpia font, un abeurador pel bestiar, un gran safareig per rentar i una sèquia.

La font queda arrambada a la muntanya i està feta de pedra amorterada. No hi ha una paret ben definida, sinó pedres lligades al marge. L'aigua raja per un broc de ferro galvanitzat i cau a una primera pica de pedra, després passa a un segon dipòsit que fa les funcions de repartidor. Des del repartidor es pot alimentar tant l'abeurador que hi ha a sota seu, com el safareig com la sèquia que engega per la seva dreta. El dia de la nostra visita l'aigua desguassava per la sèquia.

L'abeurador és una senzilla construcció d'obra arrebossada que descansa directament al terra.

En quan al safareig, és de grans dimensions, fet de pedra i obra arrebossada. Disposa de les vores inclinades per facilitar l'esbandit. Es pot apreciar també, una canalització que deu venir de torrent amunt, lo qual explica que el safareig s'omplia tant amb aigua provinent de la font com del mateix torrent.

Una de les accions que es va dur a terme per a la recuperació del patrimoni amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni 2017, impulsada per membres de la Fundació Arnau Mir de Tost, i en col·laboració amb l'Ajuntament d'Àger va ser la recuperació de l'entorn de la font de Solsdevila.